„Namaste India”: ce vă așteaptă la ediția a XIII-a a festivalului?

Festivalul „Namaste India”, organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, revine cu ediția a XIII-a în weekendul 25-26 iunie.

Namaste India

„Namaste India” aduce din nou la Bucureşti aromele, culorile şi farmecul acestei țări cu o vastă cultură și o incredibilă diversitate de tradiţii, religii și limbi vorbite. Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura la Casa Universitarilor, din str. Dionisie Lupu, nr. 46, București, între orele 09:00 şi 20:00.

Timp de două zile, publicul este invitat să participe la concerte de Bhajan, Kirtan și Qawwali, să descopere stilurile de dans Bharatanatyam și Bollywood, să asculte poveşti de călătorie, să cunoască, în cadrul prezentărilor de carte, ritualistica indiană și opera unor mari gânditori, precum Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi, Nisargadata Maharaj, să ia parte la sesiuni de yoga tradițională și meditație, dar şi să deguste câteva din specialitățile culinare ale Indiei.

O activitate nelipsită din cadrul festivalului „Namaste India” este parada sari-urilor, care va ilustra frumuseţea și misterul celui mai vechi veşmânt al femeii indiene şi a modurilor de a-l purta.

Ediţia de anul acesta se va concentra şi pe legătura strânsă dintre cultura indiană şi cea română, legătură evidenţiată prin influenţa pe care a avut-o Amita Bhose – important eminescolog, scriitoare şi traducătoare din bengali şi română – asupra culturii noastre. Prin traducerea piesei „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în bengali, Amita Bhose a realizat o punte culturală între cele două ţări, iar publicul interesat va avea ocazia să participe la lansarea ediției bilingve a acestei opere în cadrul festivalului „Namaste India”. Aceasta este, de fapt, prima traducere în India, direct din limba română, a unei opere literare românești.

Vizitatorii vor mai putea să se bucure de pictură cu henna ori de un atelier interactiv despre arta tradițională Rangoli. De asemenea, pot participa la prezentări având ca temă ayurveda, astrologia și filozofia vedică. În plus, pentru cei pasionaţi de limbi străine şi curioşi să înveţe câte ceva despre limbile Indiei, organizatorii au pregătit un workshop despre câteva dintre limbile principale ale subcontinentului indian: sanscrită, hindi, bengali sau tamilă.

Programul complet al festivalului „Namaste India” este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Ca în fiecare an, vizitatorii îşi vor putea cumpăra de la târgul de produse artizanale articole vestimentare, accesorii şi suveniruri, cărți, precum și ingrediente specifice bucătăriei indiene și asiatice.

Accesul la activitățile din cadrul festivalului este pe bază de bilet de intrare, având prețul de 10 lei pentru adulți, respectiv 5 lei pentru pensionari, elevi şi studenţi. Copiii au intrarea gratuită.

Share