„Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” – Alexandru Lamba

Un corporatist blazat cu apucături violente și o pasiune pentru pictură. O pisică ucisă. Dramă, crimă (și pedeapsă)? „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”!

Șapte virtuți deșarte

Una dintre noutățile literare de la Bookfest 2022 a fost și romanul „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” de Alexandru Lamba, apărut la Editura Litera. Abia așteptam să-l citesc și să vă spun cum mi s-a părut, iar acum a venit momentul!

Pe Alexandru l-am citit prima dată cu vreo șase ani în urmă, când am avut o surpriză de proporții cu romanul SF „Sub steaua infraroșie”. Să citesc o carte atât de bună scrisă de un autor român de care nu auzisem în viața mea a fost o experiență spectaculoasă pentru cititorul neobosit din mine. 🙂

Despre „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” știam că nu este SF, ci cât se poate de ancorată în realitate, dar m-am gândit, hei, este scrisă de Alexandru, n-are cum să fie rea. Într-adevăr. Am citit romanul pe nerăsuflate.

Este adevărat că nu mi-a mai dat starea de bine pe care mi-a dat-o anteriorul, ci, dimpotrivă, m-a făcut să mă simt angoasată. Să mă gândesc la toate lucrurile rele care se pot întâmpla în viață și la cât din mine am regăsit în personajul principal. Dar la fel de adevărat este că noi, cititorii, avem nevoie nu doar de cărți vesele cu floricele pe câmpii, ci și de câte unele care să ne tulbure liniștea și să ne pună pe gânduri. 🙂

Autorul a declarat că „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” nu a fost gândit inițial ca un roman, ci a scris, în timp, mai multe povestiri, despre care și-a dat seama la un moment dat că pot fi conectate și transformate într-un roman bazat pe cele șapte păcate din Biblie. Faptul că volumul este scris la persoana întâi deja îi face pe unii cititori să se întrebe cam câte dintre întâmplările din roman au fost trăite de Alexandru la prima mână și câte imaginate… 🙂

„Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte”: totul e bine când se termină cu…

Eu zic să completeze fiecare cu ce consideră după ce citește cartea. Eu nu vreau să dau (prea multe) spoilere. 🙂 Ce vreau să vă spun este că, mie, „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” de Alexandru Lamba mi s-a părut un roman captivant, bine scris, desprins din realitate; un roman foarte masculin, perturbator și răscolitor.

Personajul principal este Horia, un corporatist cam sătul de munca sa, de soție și de viață în general, care se tot gândește la propria moarte. Evenimentele din carte sunt declanșate de faptul că un coleg extrem de enervant, care îl știe din copilărie, le stârnește celorlalți impresia că Horia este un individ cu un trecut violent. Nici Horia nu se lasă mai prejos când e vorba să-și sape propria groapă și face o glumă nesărată legată de moartea unei pisici iluzorii. Așa că, atunci când pisica reală a unei colege este găsită moartă, toate privirile se îndreaptă acuzator spre Horia.

Cum soția tocmai îi propusese să se mute undeva la țară, Horia profită de prilej pentru a se desprinde de birou și a rămâne să lucreze de acasă, iar colegii sunt ușurați că au scăpat de el. Însă periplul lui Horia prin viață nu va fi nici pe departe unul liniștit. În următorii ani, eșecul traiului la țară, mutarea înapoi la oraș, problemele în familie și unele acțiuni absolut halucinante pe care le întreprinde îl traumatizează fără drept de apel și îi oferă o perspectivă și mai sumbră asupra vieții decât avea înainte.

Doar tablourile grotești pe care le pictează și speranța unei iubiri neverosimile par să-l facă să vadă lumina de la capătul tunelului. Dar chiar este lumină ceea ce se vede acolo?

Citind, te întrebi dacă Horia va fi pedepsit pentru răul pe care îl face. Dacă este, în esență, un om malefic sau pur și simplu viața lui a fost o sumă de decizii neinspirate și conjuncturi pe care n-a știut să le exploateze. Și te mai întrebi: câți dintre noi sunt doar la un pas de a deveni Horia?

Nedreptățile au un mod al lor de a se răzbuna pe cel care le face, chiar dacă au nevoie de un timp, ca și când s-ar coace. Nu uită niciodată să se răzbune, le poți uita tu, ele nu te uită.

Sunt sigură că mulți dintre cei care vor citi „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” au avut sau au un loc de muncă ori, pur și simplu, un coleg care să îi scoată din minți, exact ca Horia. Că mulți dintre ei au avut și momente în care li s-a părut că, orice ar face, viața îi duce tot acolo unde vrea ea. Ori conștiința le-a fost apăsată multă vreme de o hotărâre greșită pe care au luat-o. Sau au crezut că își vor putea exorciza demonii prin practicarea unui hobby. Așa că, la un anumit nivel, cu toții suntem Horia. Să sperăm doar că niciodată nu vom fi întru totul. 🙂

Romanul „Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte” poate fi găsit pe site-ul editurii Litera, cu un click AICI.

Share