Bucharest International Film Festival (BIFF) va avea și o secțiune dedicată Ucrainei

Bucharest International Film Festival (BIFF), cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului, a ajuns la ediția a XVIII-a.

BIFF

Bucharest International Film Festival se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu. Secțiunile festivalului sunt Competiția oficială, Panorama, Focus Italia, Omagiu Ucrainei, Istorie și Cinema, Drama Film Festival travelling to Bucharest și Autori români.

Invitat de onoare al BIFF si președintele juriului internațional al celei de a XVIII-a ediție este regizorul și scenaristul ucrainian Valentyn Vasyanovych, câștigător al mai multor premii internaționale, printre care și Orizzonti Award pentru cel mai bun film la festivalul de la Veneția din 2019.

Secțiunea „Istorie și Cinema”, lansată în 2021, are în acest an drept cap de afiș documentarul istoric „Regele Mihai: drumul către casă”, în regia și scenariul lui Trevor Poots și producător executiv John Florescu.

Filmul documentar prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin. Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”).

Documentarul istoric „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din trilogia istoriei moderne a României produsă de Chainsaw Film Productions care participă la primul Turneu de Educație Istorică la nivel național cu suportul HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania si Nuclearelectrica.

Filmele de la Bucharest International Film Festival se vor putea vedea la Cinema Muzeul Țăranului și la Grădina cu Filme – Cinema & More. Informații despre program și bilete vor apărea pe site-ul oficial BIFF.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.

Share