„Ancheta unui scandal de stat”, pe marile ecrane din 30 septembrie

„Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d’etat”, cel de-al patrulea lungmetraj de ficțiune al regizorului corsican Thierry de Peretti, va avea premiera în cinematografe din 30 septembrie.

Ancheta unui scandal de stat

„Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d’etat” explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă.

În octombrie 2015, vameșii francezi confiscă șapte tone de canabis în inima capitalei, Paris. În aceeași zi, Hubert Antoine (Roschdy Zem), un fost infiltrat de la narcotice, îl contactează pe Stéphane Vilner (Pio Marmaï), un tânăr jurnalist al publicației la Libération.

El pretinde că poate demonstra existenţa traficului de stat condus de Jacques Billard (Vincent Lindon), ofițer de poliție de rang înalt. Suspicios la început, tânărul jurnalist se scufundă în cele din urmă într-o anchetă care îl va duce în cele mai întunecate colțuri ale Republicii.

Filmările la „Ancheta unui scandal de stat” au avut loc chiar în redacția Libération, în timpul programului jurnaliștilor: „Libération și-a deschis larg porțile pentru noi. Am avut șansa să filmăm în interiorul redacției ziarului, în timpul programului. Nu se punea problema ca munca jurnaliştilor să se oprească pentru a putea filma, ci trebuia să ne strecurăm şi să fim discreţi. Se vede clar mișcarea din redacție, viața care continuă, jurnaliştii care trec prin cadru și care nu sunt figuranți”.

„Ancheta unui scandal de stat” a fost premiat la Festivalul de la San Sebastian pentru Cea mai bună imagine și nominalizat la categoria Cel mai bun film. În România, este distribuit de Independența Film.

Share