Les Films de Cannes à Bucarest, ediția 2022, se deschide cu „Metronom”

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, programat între 21 şi 30 octombrie, se va deschide cu una dintre cele mai discutate şi mai premiate producţii ale momentului, „Metronom”. Țara în focus la ediția a 13-a este Suedia.

Les Films de Cannes à Bucarest

Tonul se dă la Cannes: timp de 13 ediţii, Les Films de Cannes à Bucarest a observat şi popularizat trendurile lansate de cel mai mare eveniment de film din lume şi apoi răspândite şi disputate în întreaga lume. A impulsionat actorii şi cineaştii români să participe la această fervoare creativă şi i-a pus față în față cu profesionişti din domeniu. Toate acestea, cu energie, efort, dar şi puţin noroc.

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma: în acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes. Cu toţii sunt legaţi de faimoasa „şcoală suedeză de film”. Prilej ideal ca la evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest să li se ofere cinefililor români un Focus Suedia de neratat.

La cea de-a 13-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest va fi reconfirmată nu numai forţa creativă nordică, ci şi cea autohtonă. Festivalul se va deschide cu una dintre cele mai discutate pelicule ale momentului, „Metronom”. Debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, în ovaţiile publicului şi ale criticii.

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Filmul este distribuit de Strada Film International și va putea fi văzut în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest cu două săptămâni înaintea premierei în cinematografe programată pentru 4 noiembrie.

Pe www.filmedefestival.ro și pe conturile de Facebook și Instagram ale festivalului pot fi descoperite mai multe informații despre ediția de anul acesta.

Share