„Un bărbat pe nume Otto”: n-ai cum să nu-l îndrăgești!

Deși n-am citit romanul „Un bărbat pe nume Ove”, după care a fost adaptat filmul „Un bărbat pe nume Otto”, am acceptat cu bucurie invitația distribuitorilor de la IntercomFilm la avanpremieră. Pentru că, în definitiv, era un film cu Tom Hanks, iar în poster și trailer am mai observat și o norvegiană de pădure, așa că aveam deja două motive întemeiate să vreau să-l văd. 🙂

Un bărbat pe nume Otto

E tare greu să te mai impresioneze vreun film sau „să mă”, ca să vorbesc în numele meu, când apar pe bandă rulantă tot felul de pelicule. Unele nu au scenariști buni, altele au subiecte banale sau subiectele n-ar fi rele, dar sunt tratate mediocru și tot așa, e destul de dificil să găsești un film care să te satisfacă.

„Un bărbat pe nume Otto”, regizat de Marc Forster, însă, chiar mi-a lăsat o impresie bună, mi s-a părut și inteligent, și amuzant, și înduioșător. N-am citit recenzii înainte să-l fi văzut (și nici după), am văzut doar trailerul, care mi se păruse simpatic și încurajator (că prefațează un film ok). Chiar este și vi-l recomand cu tot dragul, pentru că indiferent de ce vârstă aveți, dacă sunteți femei sau bărbați, dacă sunteți mai moderni sau mai conservatori, în cineva tot o să vă recunoașteți și situațiile prezentate tot vă vor ajunge la inimă, garantat.

„Un bărbat pe nume Otto”: vecin morocănos, dar vigilent și… cu o inimă mare

Tom Hanks este Otto Anderson, un proaspăt pensionar, posac, sarcastic și obsedat de diverse aspecte, care a rămas văduv de curând, după ce a pierdut-o pe iubirea vieții lui, Sonya. În fiecare zi, Otto își face rondul, cum îi place să spună, verificând dacă toate regulile se respectă în zona de locuințe unde își are și el domiciliul (spre disperarea unora dintre vecini și amuzamentul altora), în fiecare zi își amintește tinerețea lui cu Sonya (Otto cel tânăr este interpretat chiar de fiul lui Tom Hanks, Truman 😊) și, tot în fiecare zi, încearcă să se sinucidă. Pentru că viața fără soția lui i se pare de netrăit.

Deși încă de când era tânăr medicii îi spuseseră că are o inimă prea mare, la propriu, afecțiune care îi va scurta probabil viața, acest organ părea să nu cedeze încă, așa că Otto încerca să-i dea o mână de ajutor pentru a ajunge mai repede să se reunească în eternitate cu Sonya. Încercările de sinucidere îi tot eșuează, din momentul în care peste drum se mută un cuplu mexican cu doi copii și un al treilea pe drum.

El este un nătăfleț fără spirit practic, care îi tot cere ajutorul lui Otto în treburi legate de casă, ea este foarte sociabilă și energică și îi mai aduce și mâncare lui Otto, sperând să se conecteze cumva cu el. Morocănosul pensionar simte că îi vine să-și ia lumea în cap cu noii vecini intruzivi (deși parcă începe să-i placă și lui compania lor și să le ofere ajutorul), cu tentativele eșuate de sinucidere și cu o norvegiană de pădure ciufulită care se tot aciuează pe lângă garajul lui, însă când află că niște vechi vecini riscă să-și piardă casa și să fie evacuați, lucrurile iau o altă turnură pentru Otto.

De ce să vedeți „Un bărbat pe nume Otto”?

Cum spuneam, mi-a plăcut „Un bărbat pe nume Otto” din mai multe motive:

  • pentru scenariul frumos conceput, ancorat în relitatea cotidiană (în care vecinii ba se ceartă, ba se sprijină cu ce pot, în care dacă unui om i se face rău pe stradă, cei din jur încep să-l filmeze cu telefonul în loc să facă ceva să-l ajute, în care mai există și iubiri pe viață, iar când unul dintre parteneri dispare, celălalt simte că lumea lui s-a sfârșit);
  • pentru dialogurile simpatice și realiste, între personaje interpretate cu atenție și dedicare;
  • pentru umorul curat și pentru senzația de duioșie care îți cuprinde sufletul nu de puține ori;
  • pentru că te face să reflectezi, fie și pentru o clipă, la propriile relații personale, la cele cu vecinii, cu comunitatea în care trăiești și cu lumea în general;
  • pentru Tom Hanks, pe care nu l-am văzut în niciun rol în care să nu strălucească – dar și pentru pisica ciufulită și mare mafioată. 😂

Comedia dramatică „Un bărbat pe nume Otto”, cu Tom Hanks, Mariana Treviño, Manuel Garcia-Rulfo și Rachel Keller are premiera în cinematografe vineri, 13 ianuarie, și este distribuită la noi de InterComFilm. Vă las cu trailerul:

Share