Expoziție la ARCUB: „Călătorie în lumea stampelor Meiji”

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă invită la expoziție: „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, la etajul 1 al Hanului Gabroveni.

expoziție

„Călătorie în lumea stampelor Meiji” este o expoziție care reconstruieşte universul culturii nipone de la sfârştiul secolului XIX prin intermediul a peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze din colecţia privată George Şerban. Expoziţia este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă şi poate fi văzută la etajul 1 al Hanului Gabroveni.

„Călătorie în lumea stampelor Meiji” este o expoziție-eveniment, organizată sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România, cu prilejul Zilei Majestăţii sale Împăratul Japoniei. Este pentru prima dată când un proiect expoziţional bucureştean prezintă o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. În comparaţie cu alte expoziţii realizate până în acest moment cu stampe din perioada Meiji, care s-au axat doar pe o singură temă, „Călătorie în lumea stampelor Meiji” acoperă în integralitate teme specifice, precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi peisaje.

Stampele japoneze expuse la ARCUB sunt puse la dispoziţie de colecţionarul George Şerban şi sunt gravuri în stilul Ukiyo-e care au fost realizate în epoca Meiji de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şcoala Ukiyo-e („imagini ale lumii trecătoare”) explorează în imagini interesul pentru instantaneu, pentru clipa prezentă şi a influenţat artişti impresionişti, precum Vincent Van Gogh, Claude Monet sau Paul Cezanne.

Pe lângă cele 164 de stampe japoneze, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan datând din perioada Meiji, cărţi ilustrate cu xilogravuri originale japoneze, dar şi chimonouri şi accesorii vestimentare puse la dispoziţie de doamna Laura Caraman.

Expoziţia „Călătorie în lumea stampelor Meiji” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 11 februarie – 31 martie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00.În zilele de luni, expoziția este închisă.

Biletele pentru intrarea la expoziție pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preț: 35 lei (Categoria I)
Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Share