„Dispariția”, un thriller modern și captivant

Ce faci când ești o tânără căreia i-a dispărut mama plecată în vacanță în altă țară? Apelezi la noile tehnologii pentru a-i da de urmă! Acesta este rezumatul scurt al filmului „Dispariția” („Missing”), care va avea premiera în cinematografele din România pe 24 februarie.

Dispariția

Ne place sau nu, aproape cu toții ne trăim viețile (și) pe Internet: joburile multora dintre noi depind de munca pe un calculator, hobby-urile noastre trec tot printr-un browser de net când ne cumpărăm cărți, gene false sau bocanci de mers pe munte, multe dintre pozele pe care le facem le urcăm apoi pe rețelele de socializare, hărțile din Google ne păstrează istoricul călătoriilor și tot așa.

Cineva nu foarte experimentat poate găsi destul de repede pe Internet o mulțime de informații despre cunoscuți, iar cineva care știe un pic mai multe sau e dispus să facă mici ilegalități (gen spart o parolă de e-mail) are acces extins la aproape toată viața unei alte persoane. Dar v-ați gândit vreodată că toate noile tehnologii, toate informațiile stocate și accesul facil la multe servicii online v-ar putea ajuta într-o zi să căutați o persoană care a dispărut?

„Dispariția” mamei, revelația fiicei

Storm Reid este June, o tânără de 18 ani din Los Angeles, care abia așteaptă să plece la facultate, fiind între timp exasperată de comportamentul supraprotector al mamei sale, Grace (Nia Long). Pentru că aflăm din start că tatăl fetei a murit, o înțelegem întrucâtva pe mamă că exagerează cu grijile. Nici când femeia pleacă în vacanță în Columbia cu noul iubit, June nu se desprinde de calculator, unde are deschise diverse ferestre de chat, știri, notițe și multe altele, ca să își ia la revedere. După plecarea mamei și a iubitului, fata o ține dintr-o petrecere în alta, iar la data stabilită merge la aeuroport pentru a-i lua pe cei doi care se întorc acasă.

Dar, șoc și groază, cum s-ar spune, la aeroport nu apare nimeni. Nici mama, nici însoțitorul și cu siguranță nici bagajele acestora. June, împreună cu cea mai bună prietenă a mamei ei, contactează autoritățile din Columbia și din SUA, iar fata începe și o investigație pe cont propriu cu ajutorul Internetului și al diferitelor aplicații. Pe măsură ce căutările se extind, misterul se adâncește, mai ales că pe Internet încep să apară informații tulburătoare despre familia lui June…

Mi-a plăcut „Dispariția/Missing” pentru perspectiva fetei care, odată ce se gândește că poate și-a pierdut mama pentru totdeauna, regretă că a fost atât de nesuferită cu ea. Și înțelege cât de greu îi era femeii să îi gestioneze crizele adolescentine și cum rebeliunea ei o afecta profund. Mi-a plăcut și pentru că e genul de film care chiar te ține atent, care construiește frumos misterul și te face să te întrebi „cum?” și „de ce?”, tot sperând că vei afla singur răspunsurile înainte de final. 🙂

Și mi-a mai plăcut și felul în care noile tehnologii au fost integrate în poveste, amintindu-ne cât de mult din ce facem, ce spunem și cât relaționăm este pe Internet, doar la câțiva pași de a fi descoperit de o lume întreagă. De altfel, potrivit informațiilor oferite de distribuitorii de la InterComFilm, fiind vorba de o peliculă care pare extrasă din apeluri telefonice, înregistrări ale camerelor de supraveghere și materiale video virale, „Dispariția” a și fost filmată într-un mod total neobișnuit. „În mod evident, acesta este un film unic”, spune producătorul executiv Jo Henriquez. „Nu există acoperire tradițională. O parte din timp, actorii chiar țin camerele și filmează ei înșiși.”

Thriller-ul „Dispariția/Missing”, regizat de Nicholas D. Johnson și Will Merrick, are premiera pe 24 februarie, iar trailer-ul îl puteți urmări mai jos:

Share