Filmul de debut al regizoarei scoțiene Charlotte Wells, cu Paul Mescal și Frankie Corio în rolurile principale, „aftersun”, are premiera în cinematografele din România pe 3 martie. Pentru că am fost la avanpremiera organizată de Bad Unicorn pe 27 februarie, nu pot să nu vă spun ce e cu acest film, că poate vă fac curioși!
Dacă în ianuarie ne-a invitat la avanpremiera filmului „Close”, nominalizat în categoria Cel mai bun film internațional la Premiile Oscar 2023, de data aceasta, Bad Unicorn a adus pe ecranele din România „aftersun”, premiat cu BAFTA pentru Cel mai bun debut al unui scenarist, regizor sau producător britanic. În plus, Paul Mescal, care dă viață unuia dintre personajele centrale, este nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal.
„aftersun”: fiica unui tată, tatăl unei fiice
Sophie (Frankie Corio), o fată de 11 ani, pleacă în vacanță în Turcia cu tatăl ei, Calum (Paul Mescal), de 31 de ani. Hotelul unde sunt cazați nu e grozav, camera are doar un pat, deși plătiseră pentru două (așa că tatăl primește unul mai mic cât să nu spună că doarme pe jos 😂), însă cei doi sunt veniți să se distreze, nu să cârcotească: își petrec zilele la piscină, la biliard, la scufundări… Între timp, mai și filmează câte ceva cu camera pe care au adus-o. Și așa înțelegem că, la 20 de ani de la momentul vacanței, Sophie rememorează întâmplările. Dar de ce face ea această coborâre printre amintiri atât de vechi?
„aftersun” nu e un film dinamic, însă ritmul lent al acțiunii este exact ce trebuie pentru a spune o poveste de suflet despre o relație strânsă între un tată și fiica lui. Nu pot să vă zic cât de mult mi-a plăcut această legătură sinceră, directă, între un adult și copilul său pe care l-a avut destul de devreme în viață și pentru care poate nici nu a fost pregătit – pentru căsnicie sigur nu a fost, căci aflăm că este divorțat de mama fetei. Trebuie să vedeți filmul ca să înțelegeți exact despre ce vorbesc. 🙂
Poate diferența de vârstă nu prea mare, care îi face să pară frate și soră în ochii unor adolescenți cazați la același hotel, este cea care îi ajută să râdă împreună, să-și facă și confidențe și să-și adreseze întrebări incomode. Ei joacă pe rând rolul adultului, pentru că uneori Calum este cel care se apleacă atent și cu înțelepciune către Sophie, în timp ce alteori copila devine persoana responsabilă care are grijă de tatăl ei cu probleme. Căci da, Calum are un psihic măcinat, care îl face uneori să nu mai poată rămâne în relitatea în care e nevoit să trăiască.
Plin de emoție și duioșie, „aftersun” este un film la care te uiți și zâmbind, dar și cu inima strânsă, căci… nu vreau să dau spoilere, așa că nu știu cum să vorbesc despre final, decât că ne lasă să ne imaginăm. Sunt sugestii într-o anumită direcție – faptul că Sophie își amintește această vacanță la maturitate, dansul cu tatăl ei de la finalul sejurului sau una dintre scenele în care el este singur în cameră -, dar nu știm nimic sigur. E ca în viață, atunci când auzi o poveste în tren, până la un punct și apoi cobori și nu mai afli niciodată sfârșitul. 🙂
Dacă sunteți tați, mergeți să vedeți „aftersun”. Dacă sunteți fiice, mergeți să vedeți „aftersun”. Și dacă nu sunteți, mergeți oricum, căci n-o să aveți decât de câștigat. Premiera va fi, cum spuneam, pe 3 martie, iar filmul este distribuit la noi de Bad Unicorn.
Vă las cu trailerul: