MNAC – care sunt noutățile muzeului?

MNAC celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția Muzeului, dar și printr-o dezbatere publică cu invitați internaționali, care deschide o noutate a sezonului – seria de conferințe publice MNAC International Academy.

MNAC

În deschidere, între orele 17:00 și 18:30, are loc prima ediție dezbatere publică MNAC International Academy cu invitați speciali: Frances MORRIS – Director, Tate Modern, Dr. Zoran ERIĆ – curator independent, fost Curator șef la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad (ambii membri ai juriului în sesiunea de achiziții publice de artă, MNAC 2022) și artista Ana Maria Micu.

„MNAC International Academy este un concept de eveniment hibrid, la granița dintre colocviu academic și întruniri profesionale informale, care îmbină conferințele cu artiști, discursurile despre practici curatoriale, analiza critică, relatările de călătorie etc. O sesiune durează 90 de minute și are un număr fix de trei vorbitori, fiecare reprezentând altă disciplină, generație și țară.

Conceptul s-a născut din acumularea de energie creativă și socială din cei peste 30 de ani ai mei de călătorii prin diversele lumi ale culturii plastice. S-au legat colaborări și prietenii, s-au trăit triumfuri și eșecuri în vremurile acelea haotice: în deceniul ’90 cel lung, entuziast și dureros; apoi în frenezia amăgitoare a anilor 2000; iar după aceea, în al doilea deceniu captivant, greu și insomniac al secolului XXI”, spune Călin Dan, director MNAC.

Și în încheiere, debuturi tinere la etajul 4 în spațiul Dialog, unde se deschide o nouă expoziție a studenților, în care șapte tineri artiști aflați la început de drum se angrenează într-un nou exercițiu colectiv de creație și curatoriat. Vernisajul expoziției celor mai recente achiziții de artă PULS 22 va începe la ora 19:00.

Accesul în clădire va fi posibil până la ora 22:00, iar în interior evenimentul se prelungește până la ora 23:00.

Share