„Exorcistul Papei”: poftiți la un horror după fapte reale!

Crede în Divinitate, dar nu este un încruntat, ci un om senin și vesel. Practică ritualuri de exorcizare, dar știe că mulți nu sunt posedați, ci doar oameni bolnavi, care au nevoie de ajutor. Îi place cafeaua neagră și tare și crede că zahărul este opera diavolului. 🙂 Faceți cunoștință cu preotul Gabriele Amorth, în horror thriller-ul „Exorcistul Papei” („The Pope’s Exorcist” – regia Julius Avery).

Exorcistul Papei

După ce văzusem acum câțiva ani „The Nun /Călugărița: Misterul de la mănăstire”, care, vorba proverbului, îmi făcuse părul măciucă, de nu am uitat anumite scene nici până în ziua de azi, rămăsesem așa cu o spaimă asociată cu aceste filme pe teme religioase-horror, dar de data aceasta nu a fost cazul.

Vă dați seama fie și numai după titlu – „Exorcistul Papei” – că o să vedeți un film cu oameni posedați, cu diavoli care vorbesc prin gura lor și cu preoți care încearcă să-i alunge prin puterea rugăciunii, arătându-le crucifixul și dându-le pe la nas cu fum de tămâie. Din fericire pentru noi ăștia slabi de inimă, „The Pope’s Exorcist” adună toate elementele clasice ale unui film pe tema exorcizărilor, numai că nu este înfricoșător, ci mai degrabă amuzant.

Despre ce este vorba în „The Pope’s Exorcist”?

Părintele Gabriele Amorth (Russell Crowe) este exorcistul șef de la Vatican, trimis în Castilia, Spania, să investigheze un caz de posedare care pare real. Posedatul este un băiețel care abia s-a mutat cu mama și sora lui în abația St. Sebastian, rămasă moștenire de la tatăl familiei. Se pare că muncitorii care renovau abația și lucrau la subsol eliberaseră întâmplător, pe lângă o pungă de gaze naturale, un diavol care apoi a intrat în copil.

Exorcistul Vaticanului își dă seama curând că micuțul nu are probleme psihice, ci e vorba de un caz real de posedare demonică și face demersuri pentru a afla numele diavolului care îl posedă (căci doar așa poate reuși să-l alunge).

Însă lucrurile nu sunt atât de simple. „Păcatele tale te vor căuta”, se spune. Acel demon care l-a solicitat special pe Amorth știe lucruri despre trecutul preotului și despre vina care îl apasă, așa că e gata să exploateze informațiile. În plus, ceea ce Amorth găsește la subsolul abației împreună cu Esquibel, preotul local (Daniel Zovatto) este o confirmare terifiantă că Răul pe care trebuie să-l învingă este mult mai mare decât credea și că povestea coboară mult în timp până în secolul al XV-lea, când a fost fondată violenta Inchiziție spaniolă…

Va reuși exorcistul să îl învingă pe acest dușman redutabil sau va pierde lupta? Pentru că, dacă va pierde, riscul este ca Răul să se infiltreze exact în inima Bisericii. Așa cum a mai făcut-o.

Exorcistul Papei

Ce mi-a plăcut și ce nu la „Exorcistul Papei”?

Mi-a plăcut ideea unui film cu exorcizări realizat după textele reale ale unui preot care s-a ocupat cu așa ceva timp de 36 de ani, mi-au plăcut și efectele speciale din scenele de luptă între Bine și Rău, și mi-a mai plăcut și prestația lui Russell Crowe. Acesta ni-l arată pe preotul Gabriele Amorth drept un om cucernic, dar nu naiv, calm și blând, dar care nu se ferește să le spună verde în față adevărul celor care nu vor să-l audă, un profesionist integru, care își ia meseria în serios, dar în același timp un poznaș care apreciază umorul și îl folosește din plin.

Personal, nu prea mi-a plăcut interpretarea actrițelor care au fost mamă și fiică, dar Russell Crowe este foarte simpatic, el oricum scoate ce e mai bun din orice rol primit, iar lui Franco Nero mi s-a părut că i s-a potrivit rolul Papei, care părea să aibă un al șaselea simț când venea vorba de Gabriele. Și băiatul posedat, Henry (Peter DeSouza-Feighoney) a fost convingător cu schimonoselile posedatului.

Nu am citit cronici ale filmului „Exorcistul Papei”, dar am citit câte ceva despre adevăratul preot Gabriele Amorth și am înțeles că era un tip inteligent și amuzant; deci Russel Crowe l-a portretizat la fix, și cred eu că acest amuzament care a plutit peste întreaga acțiune este cel care crește valoarea filmului. Tot legat de exorcistul real, omul, deși înarmat cu o credință profundă în Divinitate, nu era vreun fanatic absurd, ci judeca fiecare caz cu obiectivitate.

Astfel, preotul a mărturist că aproximativ 98% dintre zecile de mii de cazuri de posedați erau, de fapt, oameni cu probleme psihice, pe care nu avea cum să-i ajute el, așa că îi „înainta” către medicii psihiatri. Cazurile reale de posedare demonică, inexplicabile altfel din punctul lui de vedere, erau foarte puține.

Despre realizarea filmului „The Pope’s Exorcist”

  • Unul dintre producătorii executivi este Edward Siebert, preot iezuit, care a fost atras de film datorită faptului că este inspirat după povestea reală a părintelui Gabriele Amorth. El a fost cel care a dat formă proiectului și a obținut drepturile de a face filmul, pentru că, deși mai încercaseră și alții înainte, părintele Amorth nu fusese de acord cu ecranizările după cărțile sale.
  • Pentru a filma scenele exterioare s-a folosit un castel abandonat din Irlanda, o structură de tip gotic, în pădure, iar pentru scenele din interiorul abației, s-a construit un platou la studiourile Ardmore din afara orașului Dublin, designerul de producție inspirându-se după o catedrală din Dublin, incluzând însă și referințe demonice precum pentagramele alături de simbolurile religioase.
  • Realizatorii l-au ales pe Russell Crowe să dea viață personajului principal pentru că, vorba producătorului Patrick Kaczmarek, „cine ar fi mai bun să se ia la întrecere cu diavolul decât însuși gladiatorul?”  🙂 Actorul, care a mai interpretat și cu alte ocazii personaje desprinse din realitate, dar n-a mai jucat niciodată în filme horror (despre care spune că îl sperie de nu mai doarme noaptea), a declarat că: „Ce m-a făcut să devin interesat a fost faptul că e vorba de o meserie adevărată și acest bărbat nu numai că a făcut-o atât de mult timp, dar a documentat lucrurile pe care le-a experimentat în mai multe cărți”.

Filmul „Exorcistul Papei”, distribuit la noi de InterComFilm, are premiera în cinematografele din România pe 7 aprilie.

Iată și trailerul:

Share