RECVIEMUL de VERDI, în curând la Sala Radio

ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO și CORUL ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu, anunță un concert emoționant, în acord cu atmosfera sărbătorilor pascale: RECVIEMUL de VERDI – compus în memoria poetului și romancierului Alessandro Manzoni. Evenimentul va avea loc la Sala Radio, pe 13 aprilie.

Recviemul de Verdi

Creația monumentală a lui Verdi a fost cântată de multe ori în contexte tulburătoare, unul dintre acestea fiind în 2021, când la Metropolitan Opera – New York, a fost interpretat Recviemul în memoria celor trecuți în neființă cu 20 de ani în urmă, în atacurile de pe 11 septembrie.

Invitați speciali în RECVIEMUL de VERDI sunt soliști vocali aplaudați pe marile scene lirice ale lumii: soprana CELLIA COSTEA, mezzosoprana RAMONA ZAHARIA, tenorul OVIDIU PURCEL și basul GELU DOBREA. Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului italian DAVID CRESCENZI, în prezent director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Pianist, dirijor de orchestră şi de cor, DAVID CRESCENZI a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală şi dirijat coral. Printre realizările sale semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003). La Doha, în Qatar, a dirijat de trei ori: în anul 2002 opera Aida de Verdi, în anul 2003 Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. Din septembrie 2014 a fost numit director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo.

CELLIA COSTEA a fost aplaudată în cele mai mari teatre lirice ale lumii, precum Wiener Staatsoper (Opera de Stat din Viena), Royal Opera Amsterdam, Deutsche Oper Berlin, Staatstheater Stuttgart, Staatstheater Klagenfurt, Staatstheater Hannover, Greek National Opera, Opéra Municipal de Marseille, Opéra Royal de Wallonie – Liège, Opera Națională Bucureşti, Royal Opera House – Covent Garden – Londra, Gran Teatre del Liceu – Barcelona, Oslo Opera House, Opera Națională Română Timişoara, Megaro Moussikis – Atena, Staatsoper Frankfurt, Opera din Beijing ș.a.

A participat de-a lungul timpului la festivaluri internaționale în Grecia, Franţa, Andorra, Spania, Italia etc. și în decursul carierei sale i-au fost conferite distincţii la competiţii naţionale şi internaţionale: Premiul I – „Voci Verdiane” – Busseto, 1998, Premiul I – „Hans Gabor” – Belvedere, Viena, 1999, Premiul II – „George Enescu” – Bucureşti, 1999, Premiul I – Bilbao, Spania, 2000, Premiul I – „Jullian Gayarre” – Pamplona, Spania, 2000 (preşedinte al juriului: José Carreras), Premiul I şi Premiul publicului – „Montserrat Caballé” – Andorra, 2001, Premiul I la Concorso Internazionale Valsesia Musica, 2004, Premiul I la Concursul Internațional „Francisco Vinas”, Barcelona, 2003 etc.

Mezzosoprana RAMONA ZAHARIA a cântat pe unele dintre cele mai renumite scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera (New York), Royal Opera House – Covent Garden (Londra), Deutsche Oper Berlin, Latvia Opera, Teatro Regio di Parma, Teatro Valli Reggio Emilia și la Deutsche Oper am Rhein – Düsseldorf, unde este membră a ansamblului din stagiunea 2014/2015.

Artista a avut prima sa apariție internațională în rolul Carmen pe marea scenă în aer liber a Festivalului de Operă St. Margarethen – Austria, în 2012. De atunci, ea a interpretat acest rol în peste 19 producții diferite de „Carmen”. A cântat sub bagheta unor dirijori de renume mondial, printre care Antonio Pappano, Nicola Luisotti, Jordi Berval, Axel Kober, Johannes Fritzsch, Jacques Lacombe, Antonino Fogliani, David Crescenzi, Alexander Joel, Karen Kamensek, Marie Jacquot și alții.

Tenorul OVIDIU PURCEL a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca și a obținut numeroase premii la concursurile naționale. Repertoriul său actual include roluri precum Tamino (Mozart – „Flautul fermecat”), Don Ottavio (Mozart – „Don Giovanni”), Nemorino (Donizetti – „L’elisir d’amore”), Alfredo Germont (Verdi – „La traviata”) și Rinuccio (Puccini – „Gianni Schicchi”).

Aparițiile ca invitat l-au purtat la Cluj-Napoca (Opera Națională), la Opéra Garnier din Paris, la Teatrul din Dortmund și la Orchestre symphonique de Montréal. În 2011, Ovidiu Purcel a devenit membru al Studioului de Operă al Deutsche Oper am Rhein (Germania) și este membru permanent al ansamblului începând cu stagiunea 2012/13. În 2021, Ovidiu Purcel a debutat la Festivalul de la Bregenz în rolul Duca di Mantova (Verdi – „Rigoletto”).

Baritonul bas român GELU DOBREA și-a încheiat în 2012 studiile de canto și masterat la Facultatea de Muzică din Timișoara, orașul său natal. Între 2009 și 2015 a câștigat diferite premii la câteva concursuri importante de canto din România.

În 2011, s-a alăturat Operei Naționale Timișoara, unde a interpretat cele mai importante roluri din repertoriul său, precum Sarastro din „Die Zauberflote”, Timur din „Turandot”, Zaccaria din „Nabucco”, Ferrando din „Il Trovatore”, Oroveso din „Norma”, Colline din „La bohème”, Fiesco din „Simon Boccanegra”, Sparafucille din „Rigoletto”, Basilio din „Il barbiere di Siviglia”, Ramfis din „Aida”, Grande Inquisitor din „Don Carlo”. De asemenea, are un repertoriu de concert vast, cu lucrări precum Requiemul lui Verdi, Messa di Gloria de Puccini, Simfonia a IX-a de Beethoven și Requiemul și Missa Încoronării de Mozart. Până în prezent, a susținut turnee în țări precum Italia, Elveția, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Cehia.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele pentru RECVIEMUL de VERDI se găsesc la casa de bilete de la Sala Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Share