Festivalul Filmului European (FFE) începe la Timișoara de Ziua Europei

A 27-a ediție a FFE – Festivalul Filmului European va avea loc în perioada 9-23 mai în mai multe orașe din țară. Iată ce am aflat la conferința de presă!

Festivalul Filmului European

Ediția cu numărul 27 a FFE propune un program generos, cu 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră națională și un film în premieră mondială: „Cum să fiu mort, dacă-s viu / A Cautionary Tale”, noul documentar al Ilincăi Călugăreanu, autoarea foarte popularului „Chuck Norris vs. Communism”. Filmul spune povestea bârlădeanului Constantin Reliu, declarat decedat de către autorități în timp ce se afla la muncă în Turcia și a încercărilor lui de a-și recăpăta identitatea.

Festivalul Filmului European în țară

După cum a precizat președintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, la conferința de presă din această dimineață, au ales să deschidă Festivalul Filmului European nu în București, ci la Timișoara, pentru că 9 mai este Ziua Euroepi, iar Timișoara este Capitală europeană a culturii în 2023. Filmul care va rula în deschiderea FFE la Timișoara este „Cu tot cu oase”/ „Bones and all” (dramă/horror/romance, 2022), în regia lui Luca Guadagnino („Call Me by Your Name”, „Supsiria”), cu Timothée Chalamet și revelația Taylor Russell.

FFE va fi prezent la Timișoara în perioada 9-12 mai, iar programul filmelor poate fi consultat cu un click AICI. Festivalul va continua în țară în orașe în care ajunge pentru prima oară, precum Oravița (Casa de Cultură „George Motoia Craiu”), între 12 și 14 mai, Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu”), în perioada 18-20 mai și Botoșani (Cinema Unirea), între 18 și 21 mai, iar apoi va sosi din nou și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19 și 21 mai.

Festivalul Filmului European în Capitală

În București, Festivalul Filmului European este prezent în perioada 15 – 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco. Filmul care va inaugura ediția bucureșteană a FFE pe 15 mai, la sala Auditorium – MNAR, este „The Pod Generation”, al regizoarei Sophie Barthes, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale.

„Nu știu dacă din păcate sau din fericire, sala Elvira Popescu a rămas aproape o primadonă în zonă, e fără concurență, o sală elegantă… și mulțumesc foarte mult Institutului Francez care încurajează filmul românesc, care îl primește, îl găzduiește și îl respectă, așa cum și noi respectăm filmul francez și filmul european”, a subliniat președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian.

FFE, un eveniment cu o selecție diversificată de filme

Potrivit declarațiilor directorului artistic al FFE, Cătălin Olaru, festivalul se adresează în primul rând publicului amator de filme europene, care au fost selectate cu gândul la realitățile actuale, dar „aproape oricine va găsi măcar un titlu în care să se regăsească”. De la filme experimentale, care se adresează unui public foarte nișat și până la producții care au fost propunerile la Oscar ale țărilor respective, de la comedii la SF-uri, peliculele prezente la FFE reprezintă o dovadă a diversității.

Dacă anul trecut festivalul a avut ca invitat special Ucraina, anul acesta are prioritate inteligența artificială, care se pare că va ocupa un rol tot mai important în viețile noastre, ale tuturor. După cum a adăugat și președintele ICR, Liviu Jicman, Festivalul Filmului European nu își propune să de răspunsuri, ci mai degrabă să vină cu teme de reflecție pentru spectatori.

Ambasadorul festivalului, care la fiecare ediție este un tânăr regizor care propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei, poartă anul acesta numele Teodora Ana Mihai. Documentarul său „Waiting for August” a fost câștigător la Karlovy Vary și Hot Docs în 2014, iar primul ei lungmetraj, „La Civil”, a fost premiat la Cannes în 2021, în secțiunea Un Certain Regard cu Prix de l’Audace.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora (Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco), sau online, de pe platforma Eventbook. Programul complet al filmelor se regăsește pe site-ul festivalului, ffe.ro.

Share