Pe 13 mai s-a desfășurat Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment cu tradiție, aflat anul acesta la a nouăsprezecea ediție. Am acceptat invitația de a vizita cu această ocazie Muzeul Fotbalului din Centrul Vechi al Bucureștiului, mai ales că știam că va fi prezent acolo și „eroul de la Sevilla”, Helmut Duckadam. 🙂
Muzeul Fotbalului sau Football Museum s-a deschis pe 1 noiembrie 2022 și de atunci mă tot gândesc să-i fac o vizită, dar n-am ajuns până aseară. Cred că am iubit fotbalul înainte de orice, chiar și de cărți, din fragedă copilărie, crescând într-o familie unde toată lumea se uita la meciuri și avea simpatii pentru diverse echipe. Iar când nașul meu mi-a făcut cadou un echipament al Stelei, am devenit și fan. Dacă la a susține echipe de club am renunțat de pe la 25 de ani, microbul pentru fotbal, ca sport, nu m-a părăsit niciodată.
„Și ce treabă avem noi, aici, pe un site de cultură și artă, cu fotbalul?”, probabil vă întrebați unii dintre voi. Păi, eu una am crezut mereu că fotbalul, acela de calitate, este tot o artă. Că jucătorii de calitate sunt și ei niște artiști. Poate cineva să spună că Pelé nu a fost un artist al balonului rotund? Sau că Hagi nu a fost unul? L-am întrebat acum chiar și pe ChatGPT ce crede el, este fotbalul o artă? A zis că da, în unele privințe, poate fi considerat așa. 🙂
Mi-a răspuns, citez: „Pe de o parte, fotbalul poate fi considerat o artă a mișcării și a corpului. Jucătorii trebuie să își coordoneze mișcările într-un mod armonios și estetic, astfel încât să poată păcăli adversarii și să marcheze goluri. Multe mișcări și tehnici din fotbal sunt, de asemenea, impresionante din punct de vedere vizual, iar jucătorii talentați pot crea momente memorabile care pot fi apreciate ca și opere de artă. Pe de altă parte, fotbalul poate fi privit și ca o artă a strategiei și a tacticilor. În concluzie, deși fotbalul nu este considerat tradițional o formă de artă, există argumente puternice pentru a-l privi ca atare.” Frumos, nu? 🙂
Amintiri despre sportul cu balonul rotund, pe Gabroveni 24
De prima prezență a naționalei României la Campionatul European din Franța, 1984 nu-mi amintesc nimic, căci nu aveam decât vreo doi ani și jumătate pe atunci. Finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, Sevilla, unde Helmut Duckadam a apărat 4 penalty-uri (iar Steaua București a câștigat în fața Barcelonei), o am în minte doar vag, pentru că abia aveam patru ani și ceva. Când am mai crescut, cred că am văzut pe undeva pe la tv meciul redifuzat și la un moment dat mi-am cumpărat chiar un DVD ca să îl mai pot revedea, pe care îl am și azi în bibliotecă.
Mult mai bine îmi amintesc, însă, Campionatul Mondial din 1994, din SUA, unde cea mai bună echipă a naționalei României din toate timpurile a avut un parcurs spectaculos. A ieșit glorios din grupe, după ce a învins Columbia și SUA, a trecut de Argentina în optimi, dar s-a oprit în sferturi în Suedia, după un meci dramatic la care am plâns cu trei rânduri de lacrimi.
Toate aceste momente și multe altele din istoria fotbalului românesc, dar și a fotbalului de pretutindeni sunt surprinse la Football Museum de pe str. Gabroveni, nr. 24, primul muzeu al fotbalului din Europa de Est.
O să vedeți în camerele muzeului situate pe mai multe niveluri istoria evoluției mingilor de fotbal și a ghetelor, tricouri ale unor mari jucători, purtate în meciuri de răsunet, cu tot cu povestea lor, accesorii ale arbitrilor, dar și experiențe multimedia care îi vor bucura mai ales pe cei mai tineri dintre vizitatori. Personal, m-am uitat cu drag la filmulețul despre magia fotbalului care conectează oamenii, la tricourile lui Hagi, Maldini și Ronaldo, dar și la expoziția de vechi jocuri pentru copii (își mai aduce cineva aminte de fotbalul cu nasturi?).
Muzeul Fotbalului are mai multe camere, fiecare cu specificul ei – Romanian Room, Experience Room, International Room, Interactive Room, Practice Room, precum și un magazin de suveniruri și un bistro-restaurant în care poți să vezi meciuri în timp ce bei o cafea sau mănânci ceva gustos.
View this post on Instagram
Întâlnire cu Helmut Duckadam la Muzeul Fotbalului
În această parte de restaurant din Football Museum ne-am întâlnit aseară cu Helmut Duckadam. O prezență deschisă și luminoasă, fostul mare portar nu mai prididea să dea autografe (pe mănuși, tricouri, bilete, cărți și ce îi mai aduceau oamenii veniți să-l întâlnească) și să se pozeze cu toată lumea, de la mic la mare.
Pentru că a văzut că se tot adună oameni, domnul Duckadam nu a tras de timp, cum fac unii fotbaliști pe teren, 😀 dimpotrivă, a menținut constant fluxul cu încurajări zâmbitoare gen: „Haide, bărbate, să semnăm asta prima dată! Poftim!”, „Hai, cine ne face, unde ne uităm? Gata, liber!”, „Hai, următorul, hai să nu stea lumea la coadă, să „mânăm”!” 🙂
Iar când au apărut reprezentanții unor televiziuni să-i ceară declarații, s-a ridicat, s-a scuzat în fața oamenilor care așteptau la rând, spunând că durează două minute și i-a grăbit pe cei cu camerele, nerăbdător să se întoarcă la poze și la semnat – ceea ce a și făcut.
Toată lumea zâmbea, copiii erau mega încântați, și nici nu se putea altfel, pentru că fotbalul înseamnă pasiune și intensitate. Și orice fotbalist care a avut realizări atât de importante, care le-a dat fanilor ocazia să simtă că trăiesc și care a rămas în istorie, nu are cum să fie întâmpinat de pasionații acestui sport decât cu multă emoție și bucurie.
Visam eu vreodată, pe când eram o copilă care abia afla ce e fotbalul sau o adolescentă care mergea sâmbetele la meciuri pe stadion, să-l văd în carne și oase pe eroul de la Sevilla și să mă pozez cu el? Noroc cu vremurile incredibile pe care le trăim, în care ne conectăm așa de ușor unii cu alții. 🙂
Dacă vreți să vizitați Muzeul Fotbalului (unde se pot vedea până în septembrie și mănușile originale cu care Helmut Duckadam a apărat penalty-urile din 1986), e bine să știți că este deschis zilnic, în intervalul 11.00 – 19.00 (ultima intrare se face la 18.30). Mai multe informații despre muzeu și biletele de intrare găsiți pe footballmuseum.ro. Iar dacă vreți să fiți la curent cu ce evenimente speciale au loc la Football Museum și ce foști jucători mai fac câte o vizită, urmăriți pagina de Facebook Football Museum Bucharest.