„Tramvaiul Poeziei” circulă anul acesta la Timișoara

„Tramvaiul Poeziei”, eveniment ajuns la a treia ediție, este anul acesta o invitație adresată publicului larg din Timișoara de a se bucura, pe 3 și pe 4 iunie, de cinci călătorii interdisciplinare în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi.

Tramvaiul Poeziei

Călătoriile cu „Tramvaiul Poeziei”, un proiect al Asociației „Arta Nu Mușcă”, oferă ocazia incursiunii în lumea poeziei contemporane, a orașului, dar înseamnă totodată și momente muzicale și povești de pe trei trasee din oraș, cu scopul de a crea o experiență inedită pentru redescoperirea lecturii și a reconectării cu Timișoara.

Cele 5 călătorii urban-poetice îi au în centrul atenției pe 5 poeți cunoscuți și apreciați de public: Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dósa, fiecare având atribuite, în cele două zile, câte două ore de lectură și discuție, moderate de Raisa Beicu, de profesie jurnalist, creatoare de conținut, pasionată de cultură.

„Tramvaiul Poeziei” are un program special de weekend, fără opriri în stații, cu plecări stabilite astfel:

  • 3 iunie, ora 12:00. Invitată specială: Svetlana Cârstean
  • 3 iunie, ora 14:30. Invitată specială: Moni Stănilă
  • 3 iunie, ora 17:00. Invitată specială: Alina Purcaru
  • 4 iunie, ora 12:00. Invitat special: Radu Vancu
  • 4 iunie, ora 14:30. Invitat special: Andrei Dosa

Toate plecările sunt din Depou (B-dul Dâmbovița, nr. 67) și retur, urmând trei trasee. Accesul publicului este gratuit și este permis în limita locurilor disponibile persoanelor care se înscriu cu un email la adresa: curaj@artanumusca.ro. Participanții sunt rugați să specifice cursa dorită și cum ar descrie Timișoara în două cuvinte. Viziunea lor despre oraș va ajuta la realizarea unui poem colectiv care va fi publicat după încheierea evenimentului.

Pe parcursul acestor călătorii inedite, publicul va putea afla și informații captivante despre Timișoara de la ghidul istoric Marius Daniel Igna, care va însoți participanții în cele două zile ale evenimentului. Mai mult decât atât, întreaga experiență culturală va fi îmbogățită de recitaluri muzicale susținute de artiști locali: Andrei Mihail Radu și Abel Chircă la vioară, Csaba Zsolt Maksay la violoncel, Alexandra Mahu și Bogdan Preda la flaut.

„După cele 2 ediții din București, mi-am dorit ca proiectul să călătorească și în alte orașe, unde publicul e mai puțin expus la evenimente dedicate poeziei. E o mare bucurie să venim la Timișoara, proiectul fiind deja validat și inclus în programul capitalei culturale europene, dar și pentru că în acest oraș a funcționat primul tramvai din România.

Pregătim o experiență inedită pentru cei 300 de călători în cele 5 curse, astfel încât, oamenii să simtă că pășesc într-o altă lume, datorită unei instalații florale speciale, cărți și alte surprize, unde își pot lăsa deoparte grijile și să se reconecteze afectiv cu orașul în care trăiesc și cu lectura”, a menționat Loredana Munteanu, fondator al Asociației „Arta Nu Mușcă” și organizator „Tramvaiul Poeziei”.

Cu două ediții anterioare realizate în București, „Tramvaiul Poeziei” schimbă macazul pentru ediția din acest an și staționează la Timișoara. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Share