Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC): un spațiu istoric devenit centru cultural

Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC) se deschide pentru publicul iubitor de cultură și de dialoguri, dar și interesat de felul în care arată Bucureștiul. Primul sezon cultural cuprinde, potrivit inițiatorilor de la ARCEN, o expoziție despre Paris și București, vitrine desenate de artistul Dan Perjovschi, o librărie, conferințe, muzică și civism.

La Mița Biciclista

Maria Mihăescu, pe numele ei real, care a locuit în casa de pe Biserica Amzei, nr. 9, devenită faimoasă pentru petrecerile care se țineau acolo, a fost supranumită Mița Biciclista deoarece se pare că a fost prima femeie din România care a mers pe bicicletă. Frumoasă și nonconformistă, femeia a fost bănuită că ar fi avut legături cu bărbați importanți ai vremii ei, printre care și regele Ferdinand – care se pare că i-ar fi făcut cadou chiar această casă.

În prezent, Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ a fost renovată, în urma unor investiții uriașe, și aparține unui proprietar privat, care a dat-o pe mâna unor „activiști” culturali pentru a o intoduce în circuitul de evenimente bucureștean. Spațiul se dorește a aduce un echilibru între cultură, economie și spirit civic, pentru ca orice locuitor al orașului și orice turist să poată petrece două ore ca să vadă o expoziție, un film de artă (căci în ultima parte a anului se va deschide și un cinematograf la mansardă) și să ia un prânz gustos, pentru că în septembrie se va deschide și braseria de la parter.

Primul sezon în Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ începe cu expoziția „Frumusețea unui Oraș”

Activitatea de la Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ este programată să înceapă pe parcursul anului 2023, în mai multe etape. Primul sezon cultural ia startul pentru publicul larg de joi, 18 mai, cu expoziția „Frumusețea unui Oraș” de la Pavillon de l’Arsenal, Paris, cu un concert de jazz-swing cu Nicolle Rochelle 5tet, precum și cu o intervenție semnată de artistul Dan Perjovschi pe vitrinele viitoarei braserii, care poate fi admirată din spațiul public până în septembrie.

Edmond Niculușcă, președinte ARCEN, a declarat la conferința de presă că deschiderea acestei case este „un pariu că e posibil ca o casă istorică să găzduiască proiecte culturale, să fie un spațiu al dialogului, să fie un safe space cultural și creativ pentru comunitățile din București, să genereze locuri de muncă, avem în plan să fim vreo 30 de oameni în acest stabiliment creativ care să facă lucrurile pe care doar o mână de oameni le-au făcut în aceste luni… și, credem noi, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ completează foarte bine zona istorică Amzei”.

 

Casa a fost renovată păstrându-i-se spiritul

„O casă în care să te simți ca la Paris”, după cum a descris-o Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul MAE, La Mița Biciclista Stabiliment Creativ susține ideea unui concept care în România nu prea este cunoscut, potrivit lui Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților România și anume „reutilizarea a ceea ce există”. Cu alte cuvinte, când e vorba de spații construite, este de dorit să se renoveze și restaureze clădirile care deja există și să li se dea un scop decât să se ridice unele noi.

Arhitecta Eliza Yokina a declarat că „în cazul barului și al braseriei LMBSC, pe care le amenajez, nu a existat o încărcare de istorie, deci am avut libertatea și privilegiul de a putea reconstrui o poveste într-o manieră nouă, modernă. Am păstrat în spiritul braseriei o expresie a personalității Mariei Mihăescu (Mița Biciclista), recreând în pardoseală, prin intarsii în marmură, imaginea bătăii cu flori de la Nisa pe care a câștigat-o, devenind celebră”. Când e vorba de un monument istoric, a mai precizat arhitecta, e important să acorzi atenție materialelor, finisajelor și tehnicilor care să redea epoca, dar într-o formă contemporană.

Jurnalistul și artistul Dan Perjovschi, care a desenat ferestrele, spune că Bucureștiul este „un oraș făcut din mii de orașe” și că, deși el nu consideră că știe să îl înfrumusețeze, este preocupat de aspectul său și se asociază cu avânt „cu orice întreprindere culturală care conține în conceptul ei ideea de activism”.

Cinematograful va fi unul de artă

Cinematograful de la mansardă, care deocamdată este în șantier, va avea 70 de locuri și va fi unul de artă. Vor fi proiectate filme vechi, care să facă educație cinematografică, în general filme europene (se dorește intrarea în rețeaua Europa Cinemas), dar vor exista și programe pentru elevii de liceu.

Vizitarea LMBSC și a expoziției: reguli, program și prețuri

Vizitarea expoziției „Frumusețea unui Oraș” și, implicit, a Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare săptămână, de joi până duminică, potrivit programului de mai jos:

Joi 18 mai – Deschiderea pentru public a sezonului cultural cu vizitarea expoziției „Frumusețea unui oraș” și concert Nicolle Rochelle 5tet: 19.30 – 22.00

În celelalte zile, în perioada 19 mai – 2 iulie 2023:

Joi: 16.00-22.00
Vineri: 16.00-24.00
Sâmbătă: 12.00-22.00
Duminică: 12.00-22.00

Vizitarea expoziției se va face într-un interval de două ore, ales de vizitator, în momentul achiziționării biletului. Reprogramarea vizitei, în cazul în care vizitatorul nu a venit la expoziție în intervalul rezervat nu este posibilă, iar banii nu se returnează. Cei interesați pot opta pentru vizite ghidate în persoană, precum și pentru participarea la alte evenimente aflate pe agenda culturală a Casei. Detalii găsiși pe www.iabilet.ro.

Prețurile biletelor variază în funcție de categorii și de evenimente, după cum urmează:

  • Acces general expoziție: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
  • Acces conferințe: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
  • Ateliere de imaginație urbană: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
  • Vizite ghidate: 50 lei
  • ExpoParty: 30 lei

În mod excepțional, în prima zi de expoziție, care include și accesul la concert, prețul biletului va fi 150 lei.

În acest reel, mai multe imagini din Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @geantadevoiaj

Share