„Furios și iute X”: mușchi, viteză și adrenalină

Bugetul de producție pentru „Furios și iute X” a fost undeva la 340 de milioane de dolari, ceea ce, spun specialiștii, l-ar plasa pe locul opt în lista celor mai scumpe filme care s-au făcut vreodată. La ce desfășurare de forțe o să vedeți când mergeți la cinema, nici nu avem de ce să ne mirăm!

Furios și Iute X

„Furios și iute X” („Fast X”, acțiune/aventură), în regia lui Louis Leterrier, al zecelea film al francizei începute tocmai în 2001 cu „The Fast and The Furious”, are premiera pe 19 mai, distribuit la noi de RoImage. Am mers cu toată curiozitatea la avanpremiera organizată de distribuitori la IMAX Cotroceni nu pentru că eram mare fan al seriei – sincer, nu cred că am văzut nici măcar unul dintre filme, poate cel mult pe primul, dar a trecut multă vreme de atunci ca să bag mâna în foc că a fost așa.

Motivul meu a fost altul, și anume că în trailer îl văzusem pe Jason Momoa, în rolul antieroului. Cum mi se pare un actor potrivit mai degrabă în roluri pozitive, chiar comice, căci e mai clovn de felul lui și aceste roluri îl pun în valoare, am vrut să aflu cum de l-au văzut realizatorii filmului în pielea unui răufăcător. Cum să faci din Jason Momoa un tip evil, adică? 😂 Ce să vedeți, i-au scris atât de frumos partitura, încât este senzațional. 🙂

„Furios și iute X”: Dominic Toretto față în față cu diavolul

Vin Diesel este Dominic „Dom” Toretto (probabil o să iasă la pensie din rolul ăsta pe care îl are de când avea 34 de ani, iar acum are 55), un tip înalt, zdravăn, șofer neîntrecut, călit la curse și în misiuni pentru serviciile secrete, dar și familist convins.

În „Furios și iute X”, Dom nu poate să-și vadă liniștit de educația fiului, că trebuie să facă față unei noi provocări care poartă numele Dante Reyes (Jason Momoa), de care se spune că ar fi însuși diavolul. Acesta este fiul traficantului de droguri Hernan Reyes, a cărui avere o furaseră Dominic cu ai lui în „Fast Five”. Vedeți, de-aia e bine să ai ditamai franciza, te legi de câte un aspect din trecut și hop, mai faci un film!

Dante e un tip complet diliu, cu care clar nu te poți înțelege rezonabil, mai ales că și-a petrecut viața prin școli de corecție și spitale de boli nervoase. Iar când mai are și o grămadă de bani și de timp la dispoziție pentru a-și plănui răzbunarea contra lui Dominic și a familiei acestuia, nimic nu mai pare să-l oprească.

O să vedeți, deci, urmăriri spectaculoase (sau dezastruoase, depinde de unde privești) cu mașinile, explozii, împușcături, salturi din avion și lupte corp la corp împrăștiate pe suprafața Globului, de la Roma la Napoli, la Londra, la Rio de Janeiro și până în Antarctica.

Un Jason Momoa care „fură show-ul”

Ce mi-a plăcut mie la acest film? Că este tonic, alert și cu un scenariu plin de amuzament, încât te destinzi imediat. În plus, în distribuție sunt adunați o grămadă de tipi cu mușchi care se caftesc unii pe alții, alături de niște doamne badass pe care le urmăresc cu drag în general (Charlize Theron, pe care o prind tare bine rolurile de acțiune și Michelle Rodriguez, asemenea).

Iar Jason Momoa, ca să revin la ce spuneam mai sus, face toți banii. I-au scris rolul atât de frumos încât se potrivește perfect cu personalitatea lui, l-au îmbrăcat și accesorizat în stilul lui trăsnit, i-au făcut niște freze care mai de care și, deși este personajul negativ, nu poți să te uiți la el decât ca la un dezaxat care îți stârnește râsul. Actorul a zis că i-a plăcut tare mult rolul, mai ales că a avut ocazia să își facă singur cascadoriile și că motorul Harley Davidson pe care l-a folosit în film a fost personalizat după indicațiile lui. În plus, a filmat și la Roma, un oraș pentru care are o iubire specială. 🙂

„Simt că sunt aici cu noi sutele de milioane de fani din ultimul sfert de secol”, spunea Vin Diesel la premiera pe care „Furios și iute X” a avut-o la Roma, ceea ce s-ar putea să nu fie departe de adevăr. Căci să menții interesul fanilor 20 și ceva de ani nu e chiar la îndemâna oricărei francize.

Totuși, mai spunea actorul, dacă te uiți la acest cel mai recent film începi cumva să simți că este începutul sfârșitului. Ceea ce e și vesel și trist în același timp pentru că, deși știi că e nevoie ca o poveste bună să aibă și un final pe măsură, te emoționezi pentru că povestea asta a fost parte din viața ta pentru atât de multă vreme. Următorul popas al seriei va fi în 2025, „Fast X: Part 2” aflându-se în prezent în perioada de pre-producție.

Dacă ați urmărit aventurile lui Dom de-a lungul anilor, nu trebuie să vă încurajez eu să mergeți la cinema să vedeți „Furios și iute X”, că abia așteptați oricum. Dacă sunteți ca mine și n-ați mai văzut nici unul dintre filmele francizei, dar vă plac peliculele de acțiune, în general, mergeți cu încredere, că o să vă umpleți de energie.

Vă las cu trailerul, deși, sincer, filmul este mai bun decât pare din prezentare: 🙂

Share