Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC deschide sezonul expozițional de primăvară

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București deschide noul sezon expozițional joi, 25 mai, demonstrând efervescența scenei de artă din România și oportunitatea dialogului internațional. La evenimentul privat din 24 mai în care s-au „deschis ușile” noului sezon am avut ocazia să vedem ce îi așteaptă pe vizitatori.

MNAC

Deși am anunțat multe dintre evenimentele care au avut loc la MNAC, personal nu am mai ajuns la muzeu din 2019, când am vizitat „Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”.

Atunci am avut o experiență frumoasă, iar de data aceasta parcă totul a fost și mai spectaculos. La parterul MNAC, am văzut expoziția „Rescrieri. Revederi. Înlocuiri” a artistului olandez Klaas Kloosterboer, care poate fi vizitată în perioada 25 mai – 1 octombrie și prezintă „o selecție de lucrări în diferite medii care compun o instalație imersivă special gândită pentru spațiul de la parter al muzeului”.

MNAC

Tot la parter, mi-a plăcut tare mult o expoziție alcătuită din… fluturi negri, aparținând artistului mexican Carlos Amorales („Norul negru”). Acesta a refăcut instalația în mai mult locuri, dar a mărturist că aici i-a ieșit cel mai frumos. 🙂 Și aceasta poate fi vizitată tot din 25 mai până în 1 octombrie.

MNAC

La etajul 1 de la Muzeul Național de Artă Contemporană, continuă recent inaugurata expoziție a Achizițiilor de Artă 2022, „PULS 22”, pe care Călin Dan (director MNAC) a descris-o ca fiind: „o amplă expoziție de artă contemporană și foarte contemporană, care reflectă sesiunea de achiziții pentru colecția muzeului realizată în 2022; pentru cei care sunt curioși să înțeleagă unde se află acum arta din România, e un bun loc de vizitare”.

La etajul al doilea de la Muzeul Național de Artă Contemporană se află depozitele colecției de artă ale muzeului, în expoziția cu nume simbolic, „Leviathan” (deschisă din 26 mai), un proiect multi-disciplinar unic în România, conceput de Călin Dan și curatoriat de Irina Radu (șef secție Colecții de Artă).

Potrivit muzeografului Mădălina Tichie, acest depozit are rolul de protejare și conservare a operelor de artă: în spațiul central,  se află o bună parte din colecția de sculptură, iar în rest, pictură și artă decorativă. „Arhitectura spațiului a fost proiectată în așa fel încât să te pierzi tocmai în burta monstrului, de acolo și subtitlul „În măruntaiele colecției”, și oferă tot felul de mici buzunare și alveole”, mai spune muzeograful. În această colecție există și lucrări de artă realist-socialistă și proiecte de monumente publice, cum ar fi Monumentul Electricității (care se află la Barajul Vidraru). Spațiul a fost gândit și pentru a găzdui expoziții temporare, în prezent fiind activă o expoziție de tapiserii.

Etajul al treilea de la MNAC găzduiește o emoționantă expoziție retrospectivă de pictură, desene, schițe și fotografii din arhivele artistei numită „Indigo”, despre Ecaterina Vrana, dispărută prematur în 2019. Turul expoziției mi s-a părut cu atât mai tulburător cu cât am aflat că artista s-a luptat ani la rând cu o formă de cancer, iar unele lucrări păreau a fi executate chiar în timpul perioadei de boală, pe post de prevestiri.

„Opera ei a fost destul de dispersată în diverse colecții private în lume și, în prezent, în România au rămas destul de puține. Expoziția reunește lucrări în jurul conceptului de spațiu personal și zona protectivă intimă”, ne-a mai dezvăluit Mădălina.

MNAC

La etajul al patrulea, se află expoziția „Geografie Mentală – Constelația” a artistului cipriot Theodoulos Gregoriou, care adună o selecție de lucrări emblematice și reprezentative din cariera sa, începând cu perioada studiilor la București, în anii ’80, precum și o instalație site-specific concepută pentru spațiul de la MNAC. Artistul ne invită într-o călătorie atât prin propriul trecut, cât și prin cel al umanității.

Pentru Călin Dan, Theodoulos Gregoriou este „un vechi coleg din perioada studiilor, pe care n-aș fi crezut că-l voi revedea într-o astfel de împrejurare, mă bucur că nostalgia și curiozitatea l-au readus pe locurile unde a studiat”. Expoziția lui este una multimedia, „care se uită la detaliile biografiei sale spirituale, economice, sociale, se uită la Cipru, la țara din care vine, și suntem foarte mulțumiți de această expoziție și pentru că vehiculează un limbaj și un tip de abordare pe care nu-l vezi foarte des în expozițiile din România”.

MNAC

Tot la etajul patru al MNAC se află o expoziție colectivă a studenților și absolvenților Universității Naționale de Arte din București, precum și expoziţia „Pixels From a Future Past”, un discurs despre intersecţiile dintre artă şi tehnologie / new media, organizată de CINETIc (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @geantadevoiaj

Așadar, Muzeul Național de Artă Contemporană deschide în această seară la ora 19.00 sezonul expozițional de primăvară. Începând cu ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică MNAC International Academy, care îi are ca invitați speciali pe Mara Rațiu (RO) și pe artiștii Decebal Scriba (FR/RO) și János Sugár (HU). Informații despre programul de vizitare și tipurile de bilete găsiți cu un click AICI.

Share