„Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii” de Radu Jude merge la Locarno

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”), a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 76-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno. În România, filmul va intra pe ecrane la toamnă.

Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
4 Proof Film

Festivalul se desfășoară în perioada 2-12 august 2023, iar din selecția pentru competiția oficială fac parte 17 producții, după cum a dezvăluit astăzi Giona Nazzaro, directorul artistic al Festivalului, în conferința de presă.

Despre „Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii”, al cărui titlu citează un aforism de Stanisław Jerzy Lec, Radu Jude a declarat:

Rivette scrie undeva: „Cinemaul este, în mod fundamental, o artă descriptivă și didactică: cele două sînt legate. Doar un hazard al istoriei a făcut ca narațiunea să-i devină aparent consubstanțială. Vocația lui veritabilă este eseul: adică punerea în ordine descriptivă a realității, revelarea relațiilor, legăturilor și concordanțelor diverselor fenomene.” Este ceea ce am încercat, cu modestele mele puteri, să fac în acest film: să pun în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice, pe care sper că publicul le va descoperi cu deliciu.

Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske joacă în rolurile principale, alături de celebra actrița germană Nina Hoss. Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Adina Cristescu și Sofia Nicolaescu. Într-o apariție specială – cineastul Uwe Boll (faimos, printre altele, pentru provocarea adresată celor care l-au criticat, de a-și demonstra dreptatea în ringul de box).

„Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii” este o producţie 4 Proof Film în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici, Kinorama și Micro Film, în asociere cu Bord Cadre Films și Sovereign Films, realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte Cofinova/19 și Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom și Televiziunea Română.

În România, filmul va intra pe marile ecrane din 27 octombrie, de distribuția locală ocupându-se compania Domestic Film, iar de vânzările internaționale – compania Heretic.

Share