„Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi”: lumea se schimbă și filmele odată cu ea

Greu de crezut că există vreun cinefil care să nu fi auzit de franciza „Misiune imposibilă”, acest copil artistic al lui Tom Cruise, născut în 1996 și care încă se dezvoltă. Din 14 iulie, distribuitorii de la RoImage ne aduc în premieră al șaptelea film al seriei, „Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi” (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One), care ne aruncă încă o dată în vârtejul spectaculos al aventurilor lui Ethan Hunt, această legendă vie a serviciilor secrete, despre care se spune că nu poate fi ucis decât cu un țăruș în inimă. 😁

Misiune: Imposibilă. Răfuială mortală

Dacă îți plac filmele de acțiune, n-ai cum să ratezi „Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi”: are aventură întinsă pe mai multe meridiane, în orașe turistice și zone naturale de o frumusețe perfectă, are personaje umane și virtuale, dar toate pline de caracter, are și umor și, evident, îl are pe Tom Cruise, care nu știe ce să mai inventeze în materie de cascadorii pe care le face singur ca să își lase fanii cu gura căscată.

Toate filmele seriei au costat mult, dar această a șaptea misiune imposibilă a întrecut orice limite: 290 de milioane de dolari. Când o să vedeți ce film a ieșit, o să vă dați seama pe ce s-au dus banii. Și o să înțelegeți și mai bine cheltuielile când o să vă spun că filmările au avut loc de-a lungul pandemiei de COVID-19, că au fost întrerupte și reluate de mai multe ori, că locurile de filmare se schimbau în funcție de ce restricții sanitare se mai impuneau și pe unde și că oamenii implicați, care nu erau deloc puțini, aveau și ei nevoie să fie plătiți conform înțelegerilor.

Totul e bine când se termină cu bine, așa că „Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi”, produs de Tom Cruise și de Christopher McQuarrie, care a preluat și regia și a mai scris și scenariul alături de Erik Jendresen, a ieșit în sfârșit în lume: a avut premiera mondială în iunie la Roma, iar din 14 iulie ajunge și la noi. Cum am avut ocazia să-l văd aseară la proiecția specială de la IMAX, la invitația RoImage, o să vă spun ce e cu filmul ăsta și de ce mi-a plăcut mie.

„Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi” sau ce se alege de omenire când A.I.-ul o ia razna

Cum lumea se schimbă permanent, iar în ultimii ani inteligența artificială este un subiect care acaparează discuțiile la nivel mondial, în tot felul de domenii, sigur că și filmele se aliniază la realitate. Dacă până nu demult protagonistul și antagonistul unei povești erau umani, acum eroul negativ poate să fie complet virtual. În „Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi”, Ethan Hunt și ai lui nu mai luptă împotriva unui om, ci contra unei entități virtuale care a devenit conștientă.

Aceasta se infiltrează peste tot, inclusiv în sistemul Băncii Mondiale, în sistemele de apărare ale oricărei țări, în rețelele de informații și poate face orice. Poate fi oricine. Poate scrie viitorul. Există o cheie formată din două jumătăți care controlează acest sistem (și care saltă dintr-un buzunar în altul, căci unii vor să o folosească spre a obține puterea supremă, iar alții vor să o distrugă), și toată lumea caută locul în care se potrivește această cheie și care rămâne tainic… pentru că filmul, după cum ați înțeles deja din titlu, are și o a doua parte care va apărea în 2024. 😊

Nu, Tom Cruise nu încetinește ritmul!

Când oamenii ajung pe la anumite vârste, li se mai potolește gena de aventurier, dar nu e și cazul lui Tom Cruise: omul e într-o formă mai bună decât mine, care am cu 20 de ani mai puțin, este în continuare regele neîncoronat al cascadoriilor pe care insistă să le facă singur (și le repetă până îi ies perfect) și face din Ethan Hunt personajul care vrem să fim cu toții: inteligent, ingenios, încrezător în forța lui și a echipei și pus mereu în slujba binelui general, căci cineva trebuie să salveze omenirea de fiecare dată.

După cum zice și jurământul agenților care fac parte, ca Ethan, din FMI (nu, nu este Fondul Monetar Internațional, ci Forța Misiune imposibilă), „trăim și murim în umbre pentru cei care ne sunt aproapiați și pentru cei pe care n-o să-i cunoaștem niciodată”.

Și „Misiune: imposibilă. Răfuială mortală partea întâi” face ce fac toate filmele de acțiune grandioase, și anume ne duce prin toată lumea (Marea Bering, deșertul Yemen, Veneția, Alpii Austrieci etc.) în lupte și urmăriri zgomotoase, în care băieții buni le țin piept celor răi și în care personajele trebuie să facă față unor încercări dintre cele mai diverse, fie că se bat pe străduțe înguste de nici n-ai loc să dai un pumn ca lumea, fie că sar din vârfuri de munte ca și cum ar fi ceva obișnuit la antrenamentul de dimineață, fie se cotonogesc pe trenuri în mișcare, că doar nu numai James Bond știe să facă asta.

Pe lângă Tom Cruise cel mereu surprinzător și carismatic în rolul lui Ethan, îi mai găsim, printre alții, și pe Simon Pegg în pielea efervescentului coechipier Benji, pe Rebecca Ferguson aka Ilsa Faust (care cred că a început să dezvolte o pasiune pentru scenele filmate prin deșerturi 😁) și Hayley Atwell, care o interpretează pe simpatica Grace cea cu degete lipicioase. 😁 Mergeți, deci, cu încredere, la această cea mai recentă misiune imposibilă și o să pretreceți aproape trei ore în mijlocul unei aventuri care n-o să vă plictisească nicidecum, ba dimpotrivă.

Share