Editura Publisol lansează ultimul volum din seria „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Editura Publisol a lansat volumul al șaselea și ultimul al seriei „Carol al II-lea: Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”, care conține însemnările regelui în perioada 1 ianuarie 1949 – 13 aprilie 1951; ultima zi a jurnalului se încheie brusc, printr-o frază lăsată neterminată.

Editura Publisol

Noua ediție integrală a „Însemnărilor zilnice (1904-1951)” ale regelui Carol al II-lea, apărută la Editura Publisol, constituie un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române.

„Vara anului 1949 aducea, la 18 august, în viața cuplului Carol – Elena Lupescu, un eveniment important: cununia religioasă, oficiată de către părintele arhimandrit dr. Martinian Ivanovici, preotul paroh al Bisericii cu hramul «Sfinții Voievozi» din Paris. Ultimii ani ai vieții lui Carol al II-lea au fost marcați însă și de încercări nereușite ale fostului rege de a prelua conducerea diasporei române, cu speranța – deșartă și de neînțeles la un om de inteligența lui – că, într-o zi, va ajunge din nou pe tronul României”, se precizează pe site-ul editurii.

Ultimii ani din viață, fostul suveran i-a petrecut la reședința din Estoril, înconjurat de nelipsiții companioni și așteptând un semn de la fiul său, Mihai I, care însă nu a venit, prilej de amare reflecții în jurnal.

Ultimele însemnări ale regelui au legătură cu știrea falsă transmisă la radio cum că Moldova a fost încorporată la URSS. Din fericire, știrea nu s-a… – aceasta este chiar ultima însemnare a regelui în jurnalul trunchiat și mutilat de Elena Lupescu, prin eliminarea unor caiete (cel referitor la instaurarea dictaturii regale și cel din anul 1947) sau infinite tăieri și ștersături, pentru cosmetizarea propriei imagini.”Narcis Dorin Ion

Colecția „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” apărută la Editura Publisol cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion. Acest ultim volum al seriei se găsește la prețul de 59,90 lei pe site-ul editurii – publisol.ro -, în librării și magazine on-line. Pe site-ul editurii există și un pachet promo cu primele cinci volume, la prețul de 119,90 lei.

Share