„MC aVangaRda: VR eXperience” aduce în prezent dansul interbelic

DS Projects Lab te așteaptă între 15 și 17 septembrie, la sediul Loop Virtual Reality Solutions, să experimentezi realitatea virtuală în pași de dans, prin intermediul proiectului „MC aVangaRda: VR eXperience”.

MC aVangaRda

„MC aVangaRda: VR eXperience” este o instalație imersivă care, prin intermediul tehnologiei VR360, expune universurile pionierilor dansului modern românesc de la începutul secolului XX: Lizica Codreanu, Iris Barbura, Trixy Checais, Gabriel Negry și Vera Proca Ciortea.

Acești pionieri și-au făcut apariția în perioada interbelică și fac parte din elita coregrafiei românești, care s-a rupt de curentul dominant al vremii, de rigorile dansului clasic, aducând noutăți în discursul interpretativ și creativ pe scena dansului autohton. Astfel, ei marchează perioada Avangardei dansului românesc, deschizătoare de noi direcții și stiluri.

„MC aVangaRda: VR eXperience” propune cinci filme VR de scurtmetraj, cu o durată totală de aproximativ 40 minute, reprezentând reenactment-uri ale unor momente de dans cheie din cariera acestor personalități, plecând de la pozițiile lor din fotografii vechi și după mărturiile celor care i-au văzut dansând.

Cei care le vor vedea vor fi conduși în experiențe imersive prin intermediul fuziunii dintre arta coregrafică, muzică, cinematografie și tehnologia VR360, în spații și perioade istorice specifice fiecărei personalități în parte, ceea ce le va oferi posibilitatea de a evada în alte dimensiuni. Dansatorii și coregrafii care au pus în mișcare aceste povești sunt:

Anda Stoian | în rolul Lizicăi Codreanu
Krista Sandu | în rolul lui Iris Barbura
Arcadie Rusu | în rolul lui Trixy Checais
Bogdan Cănilă | în rolul lui Gabriel Negry
Andreea Vălean | în rolul Verei Proca Ciortea

„MC aVangaRda – VR eXperience” este un proiect hibrid, o întrepătrundere a mai multor lumi, cu scopul de a crea o perspectivă benefică pentru definirea unor noi forme de exprimare artistică, parte din documentarul Moșteniri Coregrafice: Avangarda, lansat în 2021 la Muzeul Țăranului Român.

Programul de vizionare la Loop Virtual Reality Solutions (strada Barbu Urleanu, nr. 18) va fi:

Vineri, 15 septembrie | 16:00 – 21:00
Sâmbătă, 16 septembrie și duminică, 17 septembrie | 14:00 – 21:00

Accesul la evenimente este liber, iar participarea se face pe bază de rezervare la dsprojects.contact@gmail.com. Locurile sunt limitate.

Share