„Expend4bles”, a patra oară (și ultima?) pentru Stallone

Eroii de sacrificiu („Expend4bles”) pe care fanii filmelor de acțiune îi cunosc deja din 2010, de la primul film a seriei, reprezintă un grup de mercenari de elită care duc la capăt tot felul de misiuni periculoase. De data aceasta, trebuie să-l împiedice pe primejdiosul Rahmat să fure niște detonatoare din Libia pentru Ocelot, individ a cărui identitate eroii noștri n-au reușit să o afle până în prezent.

Expend4bles

„The Expendables” este o franciză americană creată de Sylvester Stallone, inspirată de personaje aparținând lui David Callaham, care cuprinde (deocamdată) patru filme: „The Expendables” (2010), „The Expendables 2” (2012), „The Expendables 3” (2014) și „Expend4bles” sau „Expendables 4: Eroi de sacrificiu” (2023). Prin aceste filme s-au perindat, spre deliciul cinefililor, tot felul de staruri ale filmelor de acțiune și ale artelor marțiale, precum Jet Li, Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris, Arnold Schwarzenegger, Wesley Snipes și Harrison Ford.

Pentru mine, „Expend4bles” este unicul film al seriei pe care l-am văzut (în avanpremieră specială la Cineplexx Băneasa, unde au săli frumoase și popcorn delicios 🍿), iar lumea zice că ar trebui să le văd și pe anterioarele, ca să înțeleg mai bine toată povestea – dar și pentru că primul și al doilea ar fi cele mai bune. Poate îmi voi găsi timp să-l văd măcar pe primul, măcar ca să mă lămuresc de unde au pornit oamenii și dacă mi se pare mai interesant decât acesta din urmă.

Pentru cine e tot ca mine și n-a mai văzut niciun alt film al seriei, aflați, vă rog, că Sylvester Stallone și Jason Statham îi joacă pe cei doi capi ai eroilor de sacrificiu, în sensul că primul este Barney Ross, liderul echipei, iar al doilea este Lee Christmas, aghiotantul său. Cum Stallone a zis că el ar cam vrea să se retragă după „Expendables 4: Eroi de sacrificiu”, în acest al patrulea film l-a lăsat pe Statham să preia frâiele, așa că timpul de ecran al acestuia din urmă a fost mult mai lung, ba a activat și ca producător.

Agentul CIA Marsh (Andy Garcia) trimite echipa de eroi de sacrificiu să îl oprească pe mercenarul Rahmat și armata lui să fure niște detonatoare, dar misiunea eșuează și, mai mult decât atât, îl pierd pe Barney. Marsh îi predă șefia Ginei (Megan Fox), apriga iubită a lui Christmas, iar pe el îl lasă pe tușă. Bine, așa crede Marsh, căci omul e decis să îi prindă pe cei care i-au trântit la pământ avionul lui Barney și să răzbune moartea prietenului său.

Lucrurile se complică, însă, pentru toată lumea, căci undeva e o cârtiță care îi trădează. Cine este trădătorul, cine îl va opri pe Rahmat (dacă acesta poate fi oprit) și cine este misteriosul Ocelot o să vedeți dacă mergeți să vedeți „Expend4bles”.

Cine îi cunoaște pe eroi, știe deja cam la ce să se aștepte de la acest film, iar cine nu îi cunoaște, ei bine… poate ar fi o idee să se familiarizeze cu restul filmelor din serie înainte să ajungă la acesta. Mie îmi plac filmele de acțiune, cu explozii, împușcături, cafteli și cuțităreli, fie ele și mai spre parodie, dar îmi doresc să aibă și scenariu cât de cât bun și umor de calitate. La „Expend4bles” mi se pare că ar mai fi trebuit lucrat nițel la glume sau eu, cel puțin, mi-aș fi dorit mai mult de la scenariști.

Oricare ar fi situația voastră în relație cu seria, „Expendables 4: Eroi de sacrificiu” are premiera în cinematografe pe 22 septembrie, adus la noi de Vertical Entertainment, și în distribuție îi veți mai regăsi, printre alții, și pe Dolph Lundgren, Randy Couture și nimeni altul decât 50 Cent.

Share