Zoia Alecu sărbătorește 50 de ani de carieră cu trei concerte și un album

Artista folk-rock Zoia Alecu sărbătorește jumătate de veac de carieră prin trei concerte care vor avea loc la Tulcea, Ploiești și București. Totodată, va lansa un dublu album de colecție, „Best of the Best of”.

Programul concertelor aniversare este următorul:

Tulcea ‒ 29 septembrie 2023, Teatrul Jean Bart
Ploiești ‒ 20 octombrie 2023, Filarmonica Paul Constantinescu
București ‒ 17 noiembrie 2023, Sala Dalles

Dublul album aniversar cuprinde un prim CD cu cele mai bune piese de pe cele patru albume de autor ale Zoiei Alecu, și un al doilea CD, album de colecție, cu melodii compuse la începutul carierei, în anii 1973-1974, care au fost înregistrate în studiourile Radio România, cu vocea, ambitusul de 5 octave și jumătate, și soundul de atunci. Aceste melodii se găsesc doar în arhiva Radio România, iar acum, cu acordul celor de la radioul public, pe acest album de colecție.

Zoia Alecu avea 12 ani când a cântat pentru prima dată pe o scenă, iar la 16 ani a cântat, la o serată muzicală particulară, în fața lui Florian „Moțu” Pittiș și Doru Stănculescu. Oficial, s-a lansat în 1973, nașul ei muzical fiind Doru Stănculescu, iar locul lansării a fost celebrul Club A.

Artista scrie versurile și compune muzica pentru melodiile ei, ceea ce face din ea un cantautor complet. A învățat singură să cînte la chitară, a făcut clasele primare la liceul de muzică George Enescu, unde a învățat vioara. A debutat în 1974 la Cenaclul Flacăra, în aceeași seară cu Nicu Alifantis, dar nu a fost ea aleasă în acel an, ci după ceva vreme. Nu a stat prea mult în Cenaclul Flacăra pentru că spiritul ei este liber. A continuat în Cenaclul Amfiteatrul Artelor păstorit, la acea vreme, de Mihai Tatulici.

A cântat pe toate scenele din țară, de la București la Sighet, de la Constanța la Timișoara, de la Gărîna la Iași. În 1975-1976 a compus muzică pentru spectacole de teatru la Nottara, iar la începutul lui 1986 a fost invitată să compună muzică pentru spectacolele Circului. Tot în ’86, Crina Mardare și trupa Sfinx au invitat-o să li se alăture. A ales acest drum și timp de aproape 20 de ani a cântat rock în trupa Sfinx Experience și pop-rock în duetul Stereo alături de Crina Mardare.

Când trupa Sfinx Experience și-a oprit motoarele, Zoia Alecu s-a reîntors la folk, prima ei dragoste. În 2007 și-a lansat primul album de autor, „Vino aici”, urmat de „Cărări de maci”, în 2009, „Printre lupi”, în 2012 și „Să ierți”, în 2015.

Share