„Criza. Kit de supraviețuire” deschide stagiunea 2023-2024 la Teatrul Masca

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii, nr. 14, la avanpremiera și premiera spectacolului „Criza. Kit de supraviețuire” de Mihaela Michailov și David Schwartz.

Criza

Cele două avanpremiere ale spectacolului „Criza. Kit de supraviețuire” sunt programate vineri, 13 octombrie și sâmbătă, 14 octombrie de la ora 19.00, iar duminică, 15 octombrie de la ora 18.00, este programată premiera oficială. Aceasta va fi urmată de „Ce e real și ce e realitatea?” – discuție despre realism în artă, cu Tudorina Mihai (coordonatoare programe la Fundația Friedrich Ebert), Bogdan Popa (cercetător și teoretician), Mihaela Michailov (dramaturgă), David Schwartz (regizor).

Semnat de doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați creatori de teatru social din România, Mihaela Michailov și David Schwartz, cel mai nou spectacol de la Teatrul Masca reprezintă o explorare profundă a amprentei lăsate de criza financiară din 2009-2012 asupra vieților mai multor generații de copii și adolescenți. Scenariul a fost dezvoltat în cadrul atelierelor de documentare și explorare a istoriilor personale și reprezintă un exercițiu de ficționalizare a poveștilor de familie și a experiențelor actorilor și actrițelor din spectacol. „Criza. Kit de supraviețuire” este despre copiii care au crescut fără părinții lor, răspândiți peste tot în lume, muncind din greu ca să le asigure un viitor mai bun. Copii care și-au văzut părinții împovărați de credite, trăind cu datorii, într-o Românie adâncită în instabilitate și inechitate.

„Perspectiva copilului a fost mereu perspectiva narativă generatoare de paradoxuri și fragilități retrospective. Am păstrat în centrul scenariului de spectacol această perspectivă jucăușă, neliniștită, interogativă, dominată de multe angoase, de multe nesiguranțe, de multe așteptări. Le sunt extrem de recunoscătoare actorilor și actrițelor pentru generozitatea cu care și-au împărtășit poveștile. Cred cu tărie că performarea autoficțională are forța de a construi lumi reflexive și eliberatoare.”, spune Mihaela Michailov, co-autoarea textului.

Conceptul și scenariul spectacolului sunt semnate de Mihaela Michailov și David Schwartz, cu contribuția dramaturgică a Aneimaria Feraru. Muzica și versurile îi aparțin lui Paul-Ovidiu Cosovanu, mișcarea scenică este semnată de Carmen Coțofană, iar scenografia de Andrei Dinu. Din distribuția spectacolului fac parte: Anamaria Codiță, Anamaria Feraru, David Drugaru, Silvana Mihai, Vlad Ionuț Popescu.

Următoarele reprezentații ale spectacolului „Criza. Kit de supraviețuire” vor fi pe 22 și 29 octombrie, 5, 12 și 19 noiembrie, ora 19.00.
Mai multe informații și bilete la spectacole pe www.masca.ro.

Stagiunea 2023-2024 „Să vorbim pe bune despre noi” la Teatrul Masca include trei premiere, o microstagiune de spectacole invitate, ateliere de dezvoltare personală prin artă pentru toate categoriile de vârstă, o sesiune de dezbateri performative moderate de Alex Tocilescu și un proiect multimedia autoreflexiv.

Share