„Omul fără linia vieții”, inspirat dintr-o realitate șocantă

Pe principiul „oamenii mari se nasc în case mici”, filmul „Omul fără linia vieții”, în regia Adrianei Vasilcov, spune povestea inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamentele de tenis de masă. O invenție care, în loc să-i aducă recunoașterea internațională, l-a trimis la închisoare. Pentru că erau anii ’80, iar tânărul trăia în România comunistă.

Omul fără linia vieții

O poveste emoționantă, bazată pe fapte reale, „Omul fără linia vieții” este un film care reunește actori din Republica Moldova și din România într-o producție la care te uiți cu sufletul la gură și cu un nod în gât. Tânărul care în loc de celebritate s-a ales cu o sentință de 12 ani de închisoare pentru trădare de patrie fusese campion la tenis de masă, dar, pasionat de inginerie, mersese la facultate și apoi modernizase un robot folosit la antrenamentele în tenisul de masă, făcându-l mult mai performant.

Dar, pentru că în comunism proprietatea intelectuală nu era personală, ci revenea statului, Ionel și colegul lui inventator nu au devenit ei proprietarii brevetului, ci statul român. Iar când a participat cu invenția la un târg de turism la Moscova, securiștii sub acoperire l-au văzut și auzit pe Ionel vorbind cu niște belgieni care voiau să cumpere robotul; cum el s-a descărcat în fața lor cu privire la situația din țară, când s-a întors în România a fost arestat.

„Omul fără linia vieții”, dar cu o viață de povestit și altora

„Omul fără linia vieții” spune povestea vieții lui Ionel Sporea (jucat minunat de Rareș Andrici pentru perioada de tinerețe și de Armand Calotă pentru perioada de la maturitate) de la naștere până spre bătrânețe, trecând prin copilăria dificilă, în care mama voia să-i ia viața încă din primele zile, pentru că era rodul unui viol, prin tinerețea cu prima iubire pe care a pierdut-o, dar în urma căreia a rămas ceva ce a descoperit mai târziu, prin gestul măreț pe care l-a făcut când a salvat o fetiță de un prădător sexual, și, bineînțeles, ajungând la inventarea robotului, arestarea, închisoarea, plecarea din țară și revenirea în țară spre vârsta a treia.

Aflăm tot istoricul personajului în timpul unui show de televiziune la care este invitat, unde i se fac tot felul de surprize – de rămâi uimit și tu, ca spectator. Iar una dintre dezvăluiri (pe care, deși am bănuit-o, tot mi s-a părut mișcătoare când chiar s-a întâmplat) este atât de puternică încât te străduiești cu greu să îți reții lacrimile. Și, dacă vă uitați cu atenție, în film o să-l vedeți în câteva scene și pe Ionel Sporea cel real. 🙂

O viață ca în filme trăită de o persoană căreia ghicitoarea din satul copilăriei i-a spus că nu are în palmă linia vieții. O suferință care ar fi fost evitată dacă tânărul ar fi trăit într-o țară liberă. O invenție care i-ar fi adus multe beneficii materiale dacă ar fi avut dreptul să o recunoască. „Omul fără linia vieții” este un film de o oră și jumătate care te face să trăiești cât într-o viață de om. Mai multe informații găsiți pe site-ul filmului, iar mai jos aveți trailerul.

„Omul fără linia vieții” a avut premiera pe 1 decembrie și poate fi văzut în cinematografe în această perioadă. Nu-l ratați!

Share