„Caracatița”, prima premieră a anului la Teatrul Masca

Teatrul Masca vă invită la avanpremiera spectacolului „Caracatița”, care va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19.00, urmând ca premiera să aibă loc duminică, 21 ianuarie, de la ora 19.00.

Caracatița

Spectacolul de teatru „Caracatița” este o introducere în dinamica familiei contemporane, privite prin ochii unui adolescent prins în spațiul însingurat dintre divorțul părinților, neglijența autorităților, lipsa de comunicare și descoperirea substanțelor interzise ca refugiu. Într-o radiografie lucidă a ce înseamnă să fii un tânăr în plină formare într-o societate aflată în criză, spectacolul urmărește panta alunecoasă care transformă un copil obișnuit într-un copil-problemă, atât pentru părinți, cât și pentru școală și prieteni – cu toată poezia și emoția aferente vârstei.

În formula unei povești de familie, dar și de generație, acest „coming of age story” este o experiență teatrală – colaj, cu inserții muzicale, care navighează o paletă largă de genuri, fragmente din presă și social media, și un puternic univers vizual.

Adevărul dur al stadiului în care se află comunicarea pe coordonatele părinți-copii-profesori, dar și consecințele bullying-ului și ale influențelor negative sunt tratate în „Caracatița”, pornind de la povestea lui David, un adolescent care provine dintr-o familie înstărită, dar dezbinată. Cum se răsfrâng toate acestea asupra unui puști în formare? Care sunt pericolele care le respiră în ceafă tinerilor din ziua de astăzi? Cum poate o joacă de copil să se transforme într-o tragedie modernă?

În spiritul „Să vorbim pe bune despre noi”, deviză a stagiunii curente, premiera spectacolului din data de 21 ianuarie va fi urmată de o discuție deschisă cu publicul, creatorii spectacolului și cu o serie de invitați speciali, persoane cu experiență în domenii precum sănătatea mintală, consumul de substanțe interzise și educație. Conversația va fi moderată de una dintre gazdele podcastului Reconectat.

Conceptul și regia spectacolului „Caracatița” sunt semnate de Catinca Drăgănescu, în colaborare cu Mara Căruțașu pe partea de dramaturgie. Din distribuție fac parte actorii Voicu Aaniței, Mara Bugarin, Nicoleta Hâncu, Corina Moise, Dragoș Stoica și Ionuț Toader, iar echipa artistică este completată de Andrei Dinescu și Andrei Raicu (muzică și sound design), Ruxandra Preda (scenografie) și Andrei Ignat (lighting design).

„CARACATIȚA marchează prima mea întâlnire artistică cu Teatrul Masca, avem colegi actori, o echipă tehnică revigorată, suntem #întranziție sau #înconstrucție și construim un spectacol-colaj, o colecție de meme culturale menite să chestioneze valorile lumii în care trăim și impactul asupra tinerei generații. CARACATIȚA este o invitație la dialog trans-generațional, un statement că pe noi la Masca ne preocupă educația și rolul pe care cultura, și mai ales teatrul, ca artă a întâlnirii vii, îl poate juca la nivelul formării de conștiințe, valori și empatie socială.”

(Catinca Drăgănescu)

Următoarea reprezentație a spectacolului este programată pe 27 ianuarie, de la ora 19.00. Mai multe informații și bilete la spectacole se găsesc pe www.masca.ro.

Share