Expoziția de desen și sculptură NIMB ȘI AGONIE se deschide la MTR

Muzeul Național al Țăranului Român (MTR) vă invită vineri, 26 ianuarie, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției de desen – culoare și sculptură NIMB ȘI AGONIE, semnată de artistul Simion Moldovan.

NIMB și AGONIE

Absolvent al Academiei de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, Secția sculptură, în 1987, Simion Moldovan, autorul NIMB ȘI AGONIE, se revendică din proximitatea profesorului său de desen Marin Iliescu, cel care i-a format, deopotrivă și pe cei mai importanți exponenți ai congenerilor artistului. Sculptorul s-a făcut remarcat de public, dar și de critica de specialitate, încă de la prima sa expoziție personală, organizată în 1990, la Galeria Galateea, din București, rămasă până azi un reper în creația sa. Cu timpul, lucrările sale au putut fi vizionate în ample expoziții personale din București, Iași, Timișoara, Cluj, dar și în expoziții colective și simpozioane din SUA, Germania, Elveția, Ungaria, printre altele. În prezent, Simion Moldovan trăiește și lucrează la Reghin, orașul său natal.

Lucrările lui Simion Moldovan generează un univers distopic, în care elemente vechi coexistă cu cele mai recente descoperiri ale științei. Personajele sale sunt replicanți, care se mișcă într-un context verosimil, frumos și urât în egală măsură, în care perspectiva forțată și acumularea de detalii desenează un retro decor trash-chic. Gândite special pentru Sala Irina Nicolau, în ultimul an, desenele colorate și sculpturile aduse de artist de la Reghin creează privitorului o stare de plăcută neliniște și ne forțează puncte de vedere asupra marilor întrebări ale lumii actuale. (curator Mădălina Mirea)

Expoziția NIMB ȘI AGONIE va putea fi vizitată în Sala Irina Nicolau de la MTR, până în 25 februarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni și marți muzeul este închis.

Share