Încă o dată peste hotare: „Doamna Harris cucerește Moscova”

Una dintre noutățile apărute la Editura Meteor Press este și „Doamna Harris cucerește Moscova” de Paul Gallico, roman care vine în continuarea celorlalte cărți care o au ca personaj principal pe simpatica menajeră londoneză Ada Harris. Și de data aceasta, Ada are parte de aventuri pe cinste, însoțită de buna ei prietenă Violet Butterfield.

Doamna Harris cucerește Moscova

Chiar mi-era dor de doamna Harris – menajeră, văduvă, femeie simplă, însă plină de bunătate și înțelepciune, ca o rază de soare – pe care am cunoscut-o în „Doamna Harris cucerește Parisul” (roman care a fost și ecranizat) și pe care am regăsit-o apoi în „Doamna Harris cucerește New Yorkul”. 🙂 De curând, a fost tradus la Editura Meteor Press și romanul care cuprinde pățaniile bătrânei doamne și ale prietenei sale de-o viață în capitala Rusiei – de fapt, a fostei URSS, căci cartea a fost publicată pentru prima dată în original în 1974.

„Doamna Harris cucerește Moscova”… deși nu voia decât un televizor nou!

După ce și-a rupt de la gură și a făcut economii incredibile, ajungând să-și cumpere de la Paris o ditamai rochia de firmă, așa cum visa, și după ce a dat o fugă la New York pentru a ajuta un băiețel să-și găsească tatăl biologic, Ada Harris ajunge printr-o întâmplare tocmai la Moscova.

Mai precis, își cumpără un bilet la o tombolă, cu gând că o să câștige și ea un televizor nou, pentru a scăpa de cel vechi și rablagit, care stă mai mult stricat. Însă norocul face ca, în loc de televizor, să câștige o excursie la Moscova. După ce o convinge cu greu pe prietena ei Violet, care se teme că rușii le vor aresta pe nedrept și le vor deporta în Siberia, să o însoțească, cele două ajung în magnifica Moscovă.

Însă, încă de dinainte de plecare, o confuzie în acte și câteva presupuneri răuvoitoare le aduc pe cele două bătrâne în atenția lui Vaslav Vornov, inspector al Diviziei de Contraspionaj al Serviciului de Securitate Internă, pe motiv că ar fi agente secrete cu gânduri necurate. Ca să nu mai spunem că doamna Harris are asupra ei și o scrisoare în rusă, pe care unul dintre clienții căruia îi făcea curățenie regulat i-o dăduse pentru a i-o oferi unei ghide de la agenția de turism de care se îndrăgostise când el însuși călătorise pe tărâm rusesc. Cum se vor descurca menajera și prietena ei, dacă vor stârni un incident internațional, dacă vor ajunge deportate sau dacă se vor întoarce cu bine acasă, aflați citind „Doamna Harris cucerește Moscova”. 🙂

Dacă ați citit celelalte două romane traduse la Meteor Press care o au în centru pe Ada Harris, știți deja că aceste cărți sunt un fel de basme pentru adulți, căci e greu de crezut că în realitate lucrurile se pot întâmpla chiar așa. Dar este o încântare să le citești pentru că, și dacă știi că lumea e rea și oamenii pot fi niște monștri, unii sunt adevărate giuvaiere, care luminează totul în jur. Și îți mai amintești și că, uneori, puterea dorinței este foarte mare, fie că îți dorești ceva pentru bine tău, fie că (sau mai ales atunci!) îți dorești ceva bun pentru o altă persoană și nu te lași până nu cauți orice soluție posibilă pentru a-i fi de ajutor.

Doamna Harris este, deci, un fel de ființă magică, având și ea defectele ei și riscând uneori să o pățească din cauza deciziilor ferme care îi dau avânt, dar care ne arată că, atunci când ai inima curată și intenții bune, se mai întâmplă să trezești în Univers forțe care să te ghideze și să îi inspiri și pe cei din jur să fie, cum se spune acum, cele mai bune variante ale lor. 🙂

Romanul „Doamna Harris cucerește Moscova” de Paul Gallico se găsește pe site-ul editurii Meteor Press, la preț redus.

Share