Premieră la cinema: „Zona de interes”, un film cu 5 nominalizări la Oscar

După 5 nominalizări la Oscar, Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, „The Zone of Interest / Zona de interes” se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe, anunță un comunicat al distribuitorilor Bad Unicorn.

Zona de interes

Inspirat de romanul lui Martin Amis cu același nume, acest film este o adaptare: în timp ce cartea vorbește despre Paul Doll, comandatul fictiv, Jonathan Glazer aduce în film personajele reale, mai exact pe comandantul lagărului de exterminare de la Auschwitz, Rudolf Höss (jucat de Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller), care se străduiesc să construiască o viață de vis pentru familia lor cu cinci copii într-o casă cu grădină aflată chiar lângă lagăr.

Pentru „Zona de Interes”, regizorul Jonathan Glazer a lucrat timp de 10 ani cu scopul de a se documenta în amănunt pentru a reda în detalii cât mai precise realitățile. O echipă specializată a documentat timp de 2 ani toate volumele cu mărturiile supravieţuitorilor, ale grădinarilor și servitorilor, căutând orice referinţă la familia Höss, iar filmările au avut loc chiar la Auschwitz, la 50 de metri de casa originală.

Naziștii numeau „Zona de interes” cei 40 de kilometri pătrați care înconjoară complexul de la Auschwitz, cel mai mare dintre lagărele de concentrare construite de aceștia, alcătuit din trei lagăre principale și aproape 50 de lagăre secundare. În 2014, scriitorul Martin Amis prelua denumirea „Zona de interes” pentru titlul unei cărți care avea să facă valuri în întreaga lume. În ea, un personaj descrie „zona” ca fiind asemănătoare cu o oglindă care dezvăluie adevărata față a cuiva.

„Am avut nevoie și de un echilibru și de puțină lumină”, mărturiseşte Glazer. „Îmi amintesc că la prima dintre multele călătorii în Polonia, mă gândeam că nu pot face filmul dacă nu era nimic altceva decât întuneric. Și am întâlnit o femeie de 90 de ani care era acolo la vremea respectivă. Avea doisprezece ani și făcea parte din rezistența poloneză. Mi-a povestit că ieșea și se ducea pe ascuns să hrănească în secret câțiva prizonieri, și nu a spus-o cu mândrie. Era ceva ce trebuia să facă. Pentru ea, era natural în acele circumstanțe. Povestea ei mi-a rămas în minte și am simțit că este ceva sfânt; nu în sens religios. Dar ea se afla la capătul opus al spectrului, era lumina. Simțeam că pot face filmul.”

„Zona de interes” este un film radical deschis, care refuză să închidă ușa istoriei; rămâne periculos, veşnic neînchis. Se poate vedea în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn. Programul cinematografelor în care va rula filmul poate fi accesat cu un click AICI.

Cu ocazia lansării filmului în cinematografe, Editura Pandora M a republicat romanul „Zona de interes” într-o ediție limitată, în cadrul colecției Anansi. World Fiction.

Share