Litera lansează „Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist”, în prezența autorului

Editura Litera anunță apariția volumului „Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist” (The Ratline: Love, Lies and Justice on the Trail of a Nazi Fugitive) de Philippe Sands în colecția Kronika. Autorul va fi prezent la București cu ocazia Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa, organizat la sediul Goethe-Institut.

Filiera

O poveste extraordinară, bazată pe accesul la corespondența dintre baronul Otto von Wächter și soția lui, „Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist” se dovedește a fi parțial relatare istorică cu detectivi, parțial poveste de dragoste, carte de memorii, thriller cu spioni din timpul Războiului Rece. Cartea se găsește pe site-ul Litera.

Având acces total la arhivele familiei Wächter – agende, jurnale, înregistrări și multe altele – și cu ajutorul fiului acestuia, Horst, care crede că tatăl lui a fost „un om bun“, Philippe Sands recompune, în detalii impresionante, povestea extraordinară, șocantă, a lui Otto von Wächter: baronul Wächter, avocat austriac, soț, tată, înalt oficial nazist, ofițer superior în SS, fost guvernator al Galiției în timpul războiului, creator și supraveghetor al ghetoului din Cracovia, criminal de război urmărit pentru asasinarea în masă a mai mult de 100.000 de polonezi, vânat de sovietici, de americani, de britanici, de Simon Wiesenthal, fugar vreme de trei ani, din 1945 în 1948…

Un festin narativ efervescent – palpitant, ofertant și robust din punct de vedere moral… Un thriller factual provocator și elegant realizat, amintind ca densitate și ritm de John le Carré… Sands este neclintit… Urmărește detaliile și rămânem cu portretul neliniștitor și discordant al unui bărbat care este evident un soț pasional și un tată devotat, dar irefutabil un criminal de război cu sânge pe mâini, inclusiv al unor membri din familia lui Sands însuși. (The Guardian)

Pe 22 februarie, de la ora 18.30, publicul are ocazia de a-l întâlni pe autorul cărții „Filiera. Pe urmele unui fost demnitar nazist”, Philippe Sands, scriitor și avocat britanic de descendență franceză, profesor de drept internațional și director al Centrului pentru Curți și Tribunale Internaționale de la University College London. Libertatea de exprimare, drepturile omului, originile genocidului și ale crimelor împotriva umanității sunt doar o parte dintre temele care vor fi abordate de acesta în cadrul unui dialog cu jurnalistul Marian Voicu.

Share