„The Peasants” sau când „În numele pământului” se comit cele mai mari nedreptăți

Follow Art Distribution a adus în România drama de animație „În numele pământului” – „The Peasants”, un film după romanul cu același nume al scriitorului polonez Władysław Reymont. Cine vrea să vadă un film de artă superb lucrat, cu un subiect emoționant și cu o muzică absolut minunată este încurajat să meargă la cinematograf, căci pelicula este deja acolo în avanpremieră, urmând ca premiera în România să aibă loc pe 23 februarie.

În numele pământului

Nu am citit cartea, nici nu auzisem de autor sau de romanul „The Peasants”, dar când am primit invitația la filmul „În numele pământului”, regizat de Hugh și DK Welchman (aceeași echipă care a semnat regia și pentru „Loving Vincent”), mi-a fost clar din sumara descriere că va fi ceva greu de văzut, mai ales pentru un om ca mine, care se implică emoțional în acțiune. În sensul că, acțiunea petrecându-se în mediul rural undeva pe la 1900 și ceva, bănuiam că va fi vorba de minți încuiate, oameni forțați să trăiască în moduri care nu îi reprezintă, invidii și bârfe care distrug vieți și o răutate viscerală îndreptată împotriva celor care nu se conformează regulilor ancestrale ale comunității.

A fost exact așa, dar mai rău, căci una e să îți închipui, și alta e să vezi. Da, povestea nu este originală, e una clasică, repetată de nenumărate ori, în zeci, sute și mii de alte comunități ale altor vremuri și, din păcate, se mai repetă și astăzi în anumite zone ale lumii. Ba, dacă e să fim zeloși în căutări, s-ar putea să mai găsim inclusiv prin România zilelor noastre situații asemănătoare. Și mai trist e nu e o poveste, nu e ficțiune scoasă din mintea unui autor, ci e istorie, e desprinsă din realitate.

Câte nenorociri nu au loc „În numele pământului”?

Într-un sat din Polonia începutului de secol XX, țăranii își urmează viața de zi cu zi la muncile câmpului, la biserică, la clacă. O existență simplă, repetitivă de-a lungul tuturor celor patru anotimpuri. Ochiul camerei de filmat ne duce în gospodăria lui Boryna, „cel dintâi gospodar al satului”, cum i se spune, rămas văduv de curând. Copiii vor ca tatăl să le împartă pământul la care ar avea dreptul, dar acesta susține că atâta vreme cât el încă e în viață, face ce vrea cu averea lui, ceea ce duce la animozități zilnice în casă.

Primarul și soția îl conving să își ia o soție nouă, așa că Boryna (Mirosław Baka) se căsătorește cu tânăra Jagna (Kamila Urzędowska), cea mai frumoasă fată din sat, și implicată într-o relație secretă cu fiul lui Boryna, Antek (Robert Gulaczyk), care, însă, era căsătorit. Practic, fata este vândută de mama ei pe câteva pogoane de pământ, măritată cu forța, căci tinerele nu au dreptul la vreun cuvânt în ce privește soarta lor, iar membrii familiei lui Boryna o primesc în sânul lor cu toată ura de care sunt în stare.

Insistența lui Antek pe lângă Jagna cea măritată, bârfele care circulă despre ea prin sat și faptul că e găsită țap ispășitor pentru toate problemele comunității, conduc către un final plin de dramă, care nu te lasă indiferent ca privitor. Deși, cum am spus, ai mai auzit de așa ceva și ai mai citit și ai mai văzut filme pe această temă în repetate rânduri, nu ai cum să nu te revolți în sinea ta când vezi de câtă răutate sunt capabili oamenii și cât de greu e să le schimbi viziunile odată ce maselor needucate și pline de prejudecăți le-a fost inoculată o idee.

Pământul este cel care contează și toată lumea îl vânează din răsputeri. Nimic altceva nu e mai important, nici sufletul omului, nici dorințele personale, nici ideea de fericire sau împlinire, și toate aranjamentele de viață se fac având în minte câștigul material, călcând în picioare orice altceva. Lumea e preocupată de practic, de imediat, iar cine îndrăznește să se opună este ostracizat.

Deși subiectul e unul trist și revoltător, „The Peasants” e un film extrem de frumos vizual și auditiv. Pe lângă faptul că, practic, ai în fața ochilor timp de aproape două ore o pictură mișcătoare, care te încântă, pur și simplu, te mai bucuri și de o coloană sonoră fascinantă și acaparatoare, care ți se duce direct la inimă.

„În numele pământului” este realizat în tehnica animației pictate în ulei; adică, totul a fost filmat normal, cu actori, după care, mai bine de 100 de pictori din Polonia, Lituania, Serbia și Ucraina au creat picturi în ulei după aceste filmări, picturile devenind cadre în film. În contextul invaziei rusești din Ucraina, studioul de animație din Kiev a fost închis în februarie 2022, dar producătorii i-au relocat pe unii dintre artiști în Polonia pentru a-și continua munca. Cei care nu s-au putut muta, au fost ajutați de producători să lucreze în continuare din Kiev, astfel încât, în cele din urmă, filmul a fost lansat în premieră mondială pe 13 septembrie 2023.

„The Peasants” – „În numele pământului” este distribuit la noi de Follow Art Distribution  – pe site găsiți lista cu cinematografele în care va rula.

Iată și trailerul:

Share