„Palatul de cristal”, un roman fascinant de ficțiune istorică

Amitav Ghosh este un scriitor indian celebru la nivel internațional, cunoscut pentru romanele sale care explorează teme precum identitatea personală, colonialismul și schimbările climatice. Romanul „Palatul de cristal”, tradus la noi la Editura Litera, este o minunată cronică de familie întinsă pe mai multe generații, de la 1885 până aproape în zilele noastre, combinată cu o lecție de istorie a Birmaniei, actuala Myanmar.

Palatul de cristal

De-a lungul timpului, am citit numai cărți bune de la Editura Litera, de la prima, acum foarte mulți ani, și până la cea mai recentă, „Misterul cărților de tarot”. Săptămâna trecută am reușit să dau și de capătul grandiosului roman „Palatul de cristal” de Amitav Ghosh, care nu că se citește greu, căci este foaaarte frumos, dar are câteva sute de pagini – și unii dintre noi trebuie să mai și muncească. 😂

„Palatul de cristal”, cronică de familie și lecție de istorie

Autorul ne conduce cu abilitate printr-o poveste fermecătoare, plină de iubire, dramă, tragedie, schimbări politice și sociale, revolte și războaie, poveste care se întinde prin mai multe zone din Birmania (Myanmarul de azi), India și Malaysia, ba ajunge chiar și în SUA și Anglia. „Palatul de cristal” este cronica familiei întemeiate de Rajkumar și Dolly, care se cunoscuseră de mici pe când familia regală din Birmania era alungată din Mandalay și țara devenea colonie britanică, și care se regăsiseră la maturitate, în India, după ce ea ajunsese o tânără frumoasă și inteligentă în slujba fostului rege, iar el, dintr-un băiat orfan și sărac, un afacerist cu prestanță.

– Mai ții minte ceva despre Birmania?
– Îmi amintesc palatul din Mandalay. Mai ales pereții.
– De ce tocmai pereții?
– Pentru că erau îmbrăcați în oglinzi. Avea o sală mare numită Palatul de Cristal. Totul era făcut din cristal și aur. Dacă stăteai pe podea, îți vedeai reflexia peste tot.

Acțiunea ne poartă prin viețile celor doi de la copilărie la maturitate, când s-au căsătorit și au pornit împreună pe același drum, după care se ramifică și ne duce mai departe prin viețile copiilor și nepoților, cu familiile acestora de după căsătorie și prin viețile prietenilor aproapiați, oameni remarcabili din punct de vedere intelectual, sufletesc sau al talentului pentru afaceri.

Toate aceste existențe împletite se desfășoară pe fundalul evenimentelor socio-politice întinse pe mai bine de o sută de ani, printre care ocuparea Birmaniei, obținerea independenței și dictatura militară, dar și frămtările din India Britanică și declararea independenței, alături de umbra Primului și a celui de Al Doilea Război Mondial în aceste țări.

„Palatul de cristal” de Amitav Ghosh este și o carte de ficțiune, dar și un portret real al unei părți de lume pe care, poate, unii dintre noi o cunosc mai puțin. Este o lecție de istorie, dar și o poveste de familie în care, ca în toate familiile, se întâmplă și bune și rele, în care există legături trainice și relații problematice, în care unii preferă viața simplă, în timp ce alții sunt interesați de scopuri mai profunde, și în care merg mână în mână bucuria cu tristețea, planurile mari cu iluziile spulberate, fericirea cu tragedia, mărirea cu decăderea.

Romanul lui Amitav Ghosh se găsește pe site-ul editurii Litera, cu un click AICI. Pe site există și un alt roman al autorului, „Insula armelor”.

Share