Cum să fii „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit”?

Dacă n-aș fi primit această carte – „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit” – apărută la editura ACT și Politon, vă spun sigur că mie nu mi-ar fi sărit în ochi și n-aș fi cumpărat-o niciodată. Îmi lipsește spiritul de afacerist, asta în primul rând, și în al doilea rând, impresia mea superficială era că toți oamenii care au făcut extrem de mulți bani i-au făcut necinstit. Citind acest volum, scris de jurnalistul William Green, am înțeles că nu puteam fi mai departe de adevăr. Și că unii dintre bogații lumii sunt niște persoane extraordinare, întreprinzătoare, modeste și cu suflete mari.

Mai bogat, mai înțelept, mai fericit

Da, după cum spune chiar autorul, care a intervievat de-a lungul carierei o mulțime de investitori și afaceriști de succes, sunt și miliardari cu care nu i-a făcut nicio plăcere să stea de vorbă. Pentru că erau, pe scurt spus, niște ticăloși, ale căror metode de îmbogățire nu rezonau cu valorile lui de viață. Însă cei pe care i-a ales William Green pentru a ni-i prezenta în volumul „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit” – Sir John Templeton, Jean-Marie Eveillard, Joel Greenblatt, Charlie Munger etc. chiar sunt niște persoane deosebite, cu care, vă spun sincer, mi-ar plăcea până și mie, care nu sunt vreo prietenoasă, să stau de vorbă și să le ascult poveștile. 🙂

De exemplu, mi-a plăcut foarte mult cum i-a descris autorul pe doi investitori parteneri, Nick Sleep și Qais Zakaria, care voiau ca munca lor să fie una cinstită, morală și altruistă, considerând că „nu e nevoie să ai un comportament lipsit de etică sau de scrupule pentru a obține un succes spectaculos, chiar și într-o afacere capitalistă vorace, în care comportamentul egoist este o regulă”:

Sleep și Zakaria nu erau interesați să construiască un fond colosal care să îi facă să înoate în comisioane. Ei nu visau să apară pe CNBC ca experți ai pieței sau să fie fetișizați pe coperta revistei Forbes. Nu doreau să își cumpere castele, avioane sau iahturi. Ambiția lor era simplă. Voiau să genereze randamente excelente pe termen lung.

Ce fel de persoane sunt cei mai mari investitori ai lumii?

Domnul autor ne-a povestit așa de frumos în carte despre fiecare dintre acești oameni de succes, care au ajuns extrem de bogați doar datorită minții lor strălucite, a curajului și a deciziilor înțelepte, încât chiar simți că poți să îi cunoști și să înveți ceva de la ei. Mi-am pus atâtea semne în timpul lecturii din „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit”, de citate pe care să vi le scriu aici, de învățături pe care să le țin și eu minte, încât, ajungând la final, mi-am dat seama că e imposibil să le redau în cronică, pentru că ar ocupa mai mult spațiu decât textul scris de mine. 😂

O să las, totuși, câteva, dar până atunci, să vă spun ce am aflat despre oamenii ăștia care au făcut grămezi de bani din investiții. În rezumat, am aflat așa – eu zic că unele dintre trăsăturile astea sunt utile de luat în calcul inclusiv în viața de zi cu zi:

  • sunt oameni mai degrabă rezervați, nu sunt nici ceea ce am numi „people person”, nici ceea ce am numi „people pleaser”;
  • sunt punctuali, prețuiesc timpul lor și al interlocutorilor;
  • caută să cunoască oameni mai buni decât ei, de la care au ce învăța;
  • citesc foarte mult, nu doar despre investiții, ci din domenii dintre cele mai diverse;
  • caută ca afacerile în care investesc să fie conduse de oameni competenți și cinstiți;
  • preferă să lucreze mai degrabă singuri sau în echipă cu cel mult încă o persoană;
  • acționează în investiții și în viață doar respectând ceea ce se potrivește cu firea lor;
  • sunt mai degrabă prudenți și răbdători, vizând succesul pe termen lung, nu impulsivi și ahtiați după câștiguri riscante și rapide;
  • nu le pasă ce crede lumea despre ideile pe care le au;
  • nu vor să câștige trișând;
  • nu le pasă că sunt bogați, în sensul că nu-i interesează să facă bani doar ca să se laude cu cât de bogați sunt ei, ci doar de dragul „jocului”, doar pentru a-și dovedi că sunt capabili să facă bani și să îi folosească în scopuri cât mai bune;
  • nu sunt risipitori – evident că își mai fac câte un hatâr, dar, în majoritatea zilelor pe care le au pe acest pământ, duc un trai simplu, neostentativ;
  • dau înapoi din preaplinul lor, creând programe educaționale în zone defavorizate ale lumii, oferindu-le copiilor șansa de a-și crea un drum bun în viață, ajutând organizații caritabile, având grijă de banii celor care cred în ei și în tehnicile lor de investiții, străduindu-se, pe scurt, să facă lumea un loc mai bun.

Nu contează să fii inteligent, doar caută să nu fii prost zilnic

Ce mi s-a părut amuzant e că apoape toți acești miliardari intervievați în „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit” spun că nu e nevoie să fii cine știe ce inteligent ca să faci bani (doar, cum spune unul dintre ei, să ai grijă să nu fii prost în fiecare zi, toată ziua 😂), că trebuie doar să îți propui, să începi să te informezi, să îți găsești profesori buni de la care să înveți să investești, iar dacă nu te pricepi nicicum, să îți cauți niște specialiști care să te sfătuiască de bine. Să nu lași dezastrele să te ucidă, ci să te ridici și să mergi mai departe. Zic că mi s-a părut amuzant că oamenii ăștia au impresia că nu îi dă inteligența afară din casă, deși, când te uiți la CV-urile lor, vezi că toți au terminat facultăți importante – deși, da, nu toți au studiat finanțele și nici n-au visat să ajungă să se scalde în bani. Așa am aflat că și dacă ești un arhitect concediat, un meteorolog ratat sau visai să fii artist, poți, cu ceva voință, muncă și, pe alocuri, pur noroc să apuci pe drumul finanțelor și să ajungi unde nici nu visai. 🙂

Mi-a mai plăcut să constat și că acești oameni duc (sau duceau, cei care nu mai sunt), vieți simple, chibzuite, trăind în case din zone liniștite, având grijă să petreacă timp în aer liber, unii atenți la ce alimente își pun în farfurie și câtă mișcare fac, alții mâncând doar ceea ce mâncau când aveau 5 ani (precum Warren Buffett, burgeri, dulciuri și suc), toți atenți la lecturile lor zilnice, la relațiile cu cei dragi, la ce pot face pentru a lăsa ceva bun în urma lor.

Cum să fii „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit”?

Iată și câteva învățături oferite de intervievații lui William Green în cartea „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit”:

 1. „Fii mereu în acord cu tine însuți; nu face ce nu vrei sau ce nu ți se potrivește.”
 2. „Găsește o idee simplă și ia-o în serios.”
 3. „Pentru că viitorul este incert, riscul trebuie redus la minimum.”
 4. „Fiecare dintre noi are nevoie de o strategie de investiții simplă și consecventă, care să funcționeze bine în timp – o strategie pe care să o înțelegem și în care să credem suficient încât să o respectăm cu loialitate în vremuri bune și în cele dificile.”
 5. „Limitează-te să cumperi acțiuni ale companiilor bune (cele cu o rentabilitate ridicată a capitalului) și să le cumperi numai la prețuri de chilipir (la prețuri care îți oferă un radament ridicat al câștigurilor.”
 6. „Tindem să tragem foloase ori de câte ori sacrificăm ceva astăzi pentru a câștiga ceva mâine.”
 7. „Pentru a avea succes și a fi împliniți, trebuie să decidem ce ne interesează cel mai mult și să fim sinceri cu noi înșine cu privire la ceea ce facem cel mai bine. În al doilea rând, trebuie să adoptăm obiceiuri zilnice care să ne ajute să ne îmbunătățim continuu în sferele importante și să eliminăm obiceiurile care ne abat din drum.”
 8. „Mă simt mai bogat nu pentru că am mai mulți bani, ci pentru că am sănătate, am prieteni, am o familie minunată. Prosperitatea e formată din toate aceste lucruri; sănătate, bogăție, fericire, liniște sufletească. Prin asta se caracterizează o persoană prosperă, nu doar printr-o grămadă de bani. Banii nu înseamnă nimic.”

Volumul „Mai bogat, mai înțelept, mai fericit” de William Green se găsește pe site-ul editurii ACT și Politon și vă promit că este o lectură fascinantă. Și dacă nu vă vine cheful să vă apucați de investiții, măcar o să rămâneți cu câteva sfaturi pertinente pentru viață și cu gândul că ați citit o carte plină de informații utile, scrisă cu însuflețire, cu umor și cu ideea de a fi de ajutor celor care o citesc.

Share