Spectacol în premieră: „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”

Compozitorul Ciprian Porumbescu va fi omagiat într-un spectacol care va avea loc pe 11 martie, la TNB, în sala Pictură, în cadrul proiectului anual Ziua Recunoștinței Naționale. Spectacolul, intitulat „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, va fi precedat de recitaluri de muzică clasică, dar și de o expoziție inedită dedicată compozitorului.

Ciprian Porumbescu

 

În urmă cu mai bine de 100 de ani se stingea bolnav de tuberculoză, la doar 29 de ani, unul dintre cei mai apreciați compozitori români de muzică clasică, Ciprian Porumbescu. El ne-a lăsat ca moștenire cunoscutele compoziții „Balada pentru vioară și orchestră”, dar și opereta „Crai nou”. Ultimele lui cuvinte au fost: „Vegheaţi să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu!“

Spectacolul „Crai nou. Viața lui Ciprian Porumbescu”, regizat de Ruxandra Bălașu, pe un scenariu creat de Șerban Fleancu, aduce în prim-plan viața și creația marelui compozitor Ciprian Porumbescu.

Îndrăgitul actor Vlad Rădescu, cunoscut pentru rolul său memorabil din filmul biografic „Ciprian Porumbescu” din 1973, revine pe scenă într-un nou rol, cel al tatălui compozitorului, Iraclie Porumbescu. Emilian Mârnea, un tânăr talentat, interpretează rolul lui Ciprian Porumbescu. Alături de el, Alexandra Stroe, Radu Mateucă, Mihai Căpățînă și Nicoleta Moscalenco completează distribuția, aducând pe scenă universul vieții celebrului compozitor, într-un spectacol care promite să fie o călătorie emoționantă prin istoria și muzica românească.

Invitata specială a evenimentului este strănepoata compozitorului, Stanca Emilia Scholz Cionca, care este la rândul ei om de cultură, fiind autor de monografii, traducător de limba japoneză și profesor universitar colaborator la Universitatea Trier din Germania. Evenimentul include și o expoziție omagială intitulată „Ciprian Porumbescu, viața unui geniu”, care cuprinde fotografii de epocă, documente și fragmente de jurnal, obiecte din colecția personală a strănepoatei compozitorului.

Totodată, melomanii și toți cei pasionați de istorie și cultură vor avea ocazia unică de a vedea în premieră trei dintre partiturile originale ale compozițiilor lui Ciprian Porumbescu: „Balada”, „Camelii” și „Crai nou”, din colecția Bibliotecii Naționale a României.

Nu în ultimul rând, participanții la evenimentul cultural vor avea prilejul să de bucure de un recital de excepție susținut de Alexandru Semeniuc la vioară și de Diana Negreanu la pian, două talente de marcă ale scenei muzicale românești, care vor interpreta compoziții mai puțin cunoscute ale lui Ciprian Porumbescu.

Share