„Club Zero”, alimentație (in)conștientă într-o lume decăzută

Independența Film a adus în cinematografele din România thriller-ul de comedie și dramă în același timp „Club Zero”, regizat de Jessica Hausner, în care joacă și un român, tânărul Andrei Hozoc.

Club Zero

Când am primit invitația la vizionarea filmului „Club Zero”, mi-am amintit că am mai văzut la un moment dat un film realizat de Jessica Hausner, și anume „Little Joe”, care, deși mă cam ținuse într-o stare de panică și angoasă, îmi și plăcuse tare mult. Așa că, mi-am zis, judecând și după trailer, probabil că și „Club Zero” va fi ceva deosebit nu doar în ce privește acțiunea, ci și stările create prin stilul de filmare, sunete și replici.

Despre ce este vorba în „Club Zero”?

Doamna Novak (Mia Wasikowska) este o proaspăt angajată profesoară de nutriție la o școală cu pretenții, unde părinții dau bani buni ca odraslele lor să primească o educație înaltă, fără ca ei să își bată prea tare capul cu vreo problemă a copiilor. Câțiva elevi care se înscriu la cursul ei sunt repede cuceriți de discursurile acesteia cum că mâncarea multă nu e bună și că, dacă vor să se salveze pe ei, planeta, specia (și să ia și nota maximă la curs) e cazul s-o lase mai moale cu această activitate.

Deși inițial pare că sfaturile ei sunt pertinente și dovezile aduse de asemenea (căci, da, obezitatea e deja epidemie la nivel mondial și produsele alimentare ieftine și care te îngrașă și te îmbolnăvesc sunt pe toate drumurile), treptat, doamna Novak îi convinge pe tineri să renunțe complet la mâncare. Unii salută inițiativa, căci oricum suferă de tulburări alimentare pe care părinții se fac că nu le văd. Alții, care se revoltă și nu depind de ea, părăsesc cursul, iar alții, care se revoltă, dar depind de nota de la acest curs, nu au încotro și se conformează, intrând în exclusivistul „Club Zero”.

Ce se întâmplă când renunți complet la mâncare pentru o perioadă lungă? Știința zice că mori, deci nu se întâmplă ce ne arată filmul. Care, fiind un film, poate să arate orice, ceea ce nu înseamnă că e și adevărat. De aceea, aș zice că „Club Zero” ar trebui văzut de cei foarte tineri doar în măsura în care aceștia înțeleg (sau au pe lângă ei niște adulți raționali care să le explice) că nu e bine nici să mănânci tot ce îți apare în față, dacă vrei să fii sănătos și în formă, dar nici să renunți de tot la a mânca, sperând că vei atinge nirvana – și nu mă refer la trupa cu același nume.

O critică și o atenționare

Nu-mi amintesc când și unde am văzut-o prima dată pe Mia Wasikowska (să fi fost în „Alice in Wonderland” cel din 2010? Sau în „Jane Eyre” cel din 2011?), dar acum parcă nimeni nu s-ar fi potrivit mai bine decât ea în acest „Club Zero” regizat de Jessica Hausner. Nemachiată, îmbrăcată simplu, cu un discurs manipulator, și de-a dreptul sinistru, de lider de cult care exploatează slăbiciunile adepților, ascuns după o față inocentă și fals binevoitoare, personajul ei este unul cât se poate de realist.

Este expresia vie a acelor oameni care vor să schimbe lumea din rădăcini și care sunt în stare de orice pentru a-și atinge scopurile. Dacă scopul este unul nobil, atunci un astfel de om poate fi motorul unei schimbări benefice. Dar dacă scopul nu e ceva rațional și realizabil și oamenii utilizați ca mijloc au de suferit, atunci un astfel de individ e un instrument al distrugerii.

Eu am văzut „Club Zero” ca pe o critică la adresa acestei ordini economice care ne impune mai pe față sau mai voalat să cumpărăm cât mai mult, inclusiv lucruri de care nu avem nevoie și care nu ne folosesc pe termen lung și să mâncăm cât mai mult cantitativ și mai slab calitativ, în defavoarea sănătății.

Dar l-am văzut și ca pe o atenționare că, atunci când mergi la extreme cu o soluție radicală, e posibil să nu primești libertatea pe care o dorești, ci mai degrabă să ajungi tot să fii controlat, doar că de altă forță. Și l-am mai văzut și ca pe un avertisment pentru părinți, că n-ar fi rău ca, dacă tot au un copil, să se preocupe îndeaproape de ce anume învață acesta cât e mic despre lume și viață și mai ales de la cine.

Un actor român în „Club Zero”

Cât despre românul prezent în film de care am pomenit la început, Andrei Hozoc este un tânăr de 18 ani care, aflându-se la studii în Marea Britanie, s-a prezentat la casting la sugestia unei profesoare și după ce a făcut pariu cu un prieten (pe cinci lire) că o să capete un rol în film. De altfel, de anul viitor, Andrei va studia Film la o facultate din Toronto.

„A fost o experiență unică, mai ales că pasiunea mea este cinematografia, să fiu acolo, pe platou, în mijlocul lucrurilor. Jessica Hausner a fost foarte drăguță cu mine, i-am spus că visul meu din copilărie este să scriu și să regizez filme, iar ea, de fiecare dată când avea ocazia să îmi arate chestii sau să îmi dea sfaturi în acest sens, o făcea. De asemenea, Mia Wasikowska este o persoană foarte caldă, foarte drăguță cu noi, era practic parte din gașca noastră, a elevilor. Este genul de om care se plimbă seara cu bicicleta și care se odihnește cu ochii închiși în pauze”, a declarat Andrei.

Distribuit în România de Independența Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene, „Club Zero”, regia Jessica Hausner, cu Mia Wasikowska în rolul principal, este din 8 martie în cinematografele de la noi. Iată și trailerul:

Share