„Curiozități ale istoriei” românești și internaționale

Una dintre aparițiile noi de la Editura Meteor Press este și volumul „Curiozități ale istoriei” scris de Mihai Manea, profesor de istorie și doctor in istoria relațiilor internaționale și studii europene. Iată de ce cartea merită citită de cât mai multă lume și de ce cred eu că o să vă placă!

Curiozități ale istoriei

Istoria nu este întotdeauna doar o simplă poveste; ea este, de asemenea, subiectul cercetării academice riguroase, care se bazează pe dovezi și analiză critică pentru a înțelege mai bine evenimentele și procesele din trecut. Dacă, în școli, istoria este apreciată de multe ori numai în cazul în care profesorul este unul care știe cum să-i ia pe elevi încât să le trezească interesul, în timpul liber cred că fiecare își poate căuta propriile cărți despre ceea ce îl interesează din istorie.

„Curiozități ale istoriei” de Mihai Manea nu este un manual, ci o lucrare în care sunt adunate, exact cum spune și titlul, diverse întâmplări din epoci și locuri diferite; poate despre unele am mai auzit vorbindu-se la școală, iar altele poate că nu ne-au ieșit niciodată în cale.

În orice caz, cartea este o lectură potrivită, zic eu, pentru cei care, la fel ca mine, nu sunt profesioniști în ale istoriei, ci doar pasionați care vor să mai afle câte ceva din trecutul omenirii. Iar dacă e vorba despre enigme neelucidate, despre istoria unor obiecte, alimente ori zicători sau despre anecdote legate de personalități interne ori internaționale, cu atât mai bine! 🙂

„Curiozități ale istoriei” – de toate pentru toți

Autorul și-a împărțit volumul în mai multe capitole, astfel încât poți citi în orice ordine vrei sau poți sări peste cele despre care știi deja multe lucruri. Astfel, informațiile adunate de Mihai Manea în „Curiozități ale istoriei” se referă și la vechile civilizații (Egiptul, China, Grecia și Roma Antică), dar și la inventatori și invenții, personalități artistice, cărți rare, însemnări de război, animale sau… „moravuri și năravuri”. 🙂 În volum apar și curiozități de pe plaiurile românești, inclusiv din Bucureștiul de altădată.

Printre chestiunile interesante pe care le puteți afla din cartea profesorului Mihai Manea se numără arta mumificării, construcția armatei de teracotă, care a fost cel mai lung an din istorie, la ce foloseau inițial perucile, ce țări au fost implicate în Războiul Fotbalului, cine a fost singurul japonez supraviețuitor al ambelor explozii de la Hiroshima și Nagasaki recunoscut oficial de guvernul țării sale, de ce furculița era considerată un obiect scandalos, cum a apărut sendvișul, ce era bestia din Gévaudan și ce este cu manuscrisul Vojnich.

De asemenea, în ce privește curiozitățile din România, aflăm, printre altele, cine a fost modelul real după care e inspirat personajul Coana Chirița, de ce lui Ion Creangă i-a apărut necrologul într-un ziar fără ca scriitorul să fie decedat, care a fost primul drum pavat din Capitală și care este singurul sat românesc construit în formă de cerc. 🙂

Așadar, dacă v-am făcut curioși, cartea lui Mihai Manea, „Curiozități ale istoriei”, se găsește pe site-ul editurii Meteor Press, la preț redus.

Lectură plăcută – și curiozitate satisfăcută! 🙂

Share