GALERIA ROZ creează un spațiu alternativ pentru arta contemporană

Galeria Roz și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) invită publicul să viziteze expoziția omonimă a artiștilor Andrei Ciubotaru, Cristian Lolea, Lucian Iordan și Cătălin Udrea în perioada 14 martie – 7 aprilie 2024.

Galeria Roz

Potrivit comunicatului, vernisajul va avea loc joi, 14 martie, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Țăranului Român (sala Tancred Bănățeanu). Expoziția de la MNȚR aduce în fața publicului evenimentele Galeriei Roz realizate în spații naturale izolate, la care publicul nu are în mod normal acces. Artiștii au găsit o modalitate de ieșire din cotidian și convenții prin construirea Galeriei Roz, o structură mobilă și autonomă care se asamblează de fiecare dată într-un mediu natural expresiv, departe de ceea ce cunoaștem că înseamnă acel spațiu denumit generic ‘white cube’.

„Un spațiu neutru, dedicat poate fi favorabil, însă expunerea în natură, cu puterea și sinceritatea ei, inițiază dialogul ca un reper de mare valoare. Aceste deplasări în zone nealterate sunt mai mult decât gesturi ecologice, ele reprezintă un semnal multidirecțional ce implică regândirea relației om-natură. Căutăm un dialog autentic între un spațiu natural inedit și o intervenție artistică. Galeria Roz devine, de fapt, ea însăși, un obiect expus în marea galerie a naturii.”, spune Andrei Ciubotaru.

De ce roz? Roșul exprimă vitalitate, rozul este un rezultat atrăgător care ascunde înmuierea unei energii greu de suportat. Aparent, rozul conține un tonus care poate provoca destindere. Iar aici intervine contrastul – rozul structurii într-un decor dur. Salvat de reguli, omul nu suportă nesiguranța, în vreme ce știutele îi dau liniște.

Evenimentele Galeria Roz de la Muzeul Național al Țăranului Român sunt consemnate și ajung la public prin intermediul filmului artistic. Unul dintre evenimentele la care publicul va avea privilegiul de a fi martor prin intermediul filmului artistic este „Vănătorul”.

„Vânătorul” trece dincolo de logica comună a cunoașterii, traseul său fiind pe de-o parte direcționat din interior, dar și modelat de mediul natural, în care se regăsește. Cele trei elemente, om-obiect-natură sunt într-o continuă tatonare în această inseparabilă stare de co-existență și co-evoluție.

Tensiunea nu este mereu aceeași, obiectul pe care îl trage pare uneori că îl trage el însuși pe vănător. Ambiguitatea acțiunii, schimbul de roluri (vânător-vânat) ne poartă gândul către un plan mai subtil al existenței: expansiunea în misterul propriei ființe. Vănătorul îndrăznește să privească înăuntrul său și descoperă forme a căror înfățișare nu trimit către specificul relației știute.

La expoziție, publicul va mai putea vedea Galeria Roz, o structură mobilă de 5 metri în diametru și 2,25 metri în înălțime, dar și o serie de fotografii care prezintă imagini eveniment ale explorărilor artistice.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român de la până în 7 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea și marțea este închis.

Share