„1991. Prima anchetă a lui Sharko”, un roman polițist retro

Franck Thilliez este un scriitor francez prolific, autor al multor romane și scenarii de televiziune. Una dintre seriile sale, Sharko & Henebelle, cuprinde și romanul „1991. Prima anchetă a lui Sharko”, publicat în original în 2021 și tradus la noi pe final de 2023 la Editura Tritonic. Deși cititorii seriei îl cunosc deja pe Franck Sharko cel matur, în acest roman autorul ne face cunoștință cu inspectorul de poliție Sharko cel tânăr, abia ieșit de pe băncile școlii și angajat la terifiantul sediu al poliției pariziene de pe Quai des Orfèvres, numărul 36.

1991

Acțiunea din „1991. Prima anchetă a lui Sharko” de Franck Thilliez este plasată în anul 1991, deci înainte de era computerelor, a telefoanelor mobile și a rețelelor de socializare. Tânărul Franck Sharko este detașat la arhiva Brigadei criminale, unde face, deci, o muncă mai mult de birou, însă o seară ca oricare alta îi schimbă macazul carierei. Când un cetățean speriat se prezintă la portarul instituției cu o fotografie pe care a găsit-o într-o cutie de scrisori, reprezentând o femeie legată de un pat și având o pungă de hârtie pe cap, Sharko decide să facă un control de rutină la adresa de pe poză.

Oată ajuns la adresă, inspectorul găsește o victimă în stare de descompunere, într-o cameră supraîncălzită și plină de muște. În jurul victimei, fotografii alb-negru cu copii dezbrăcați complet. Cine este femeia, cine sunt copiii și cine este autorul crimei abominabile care încearcă să le atragă atenția? Sharko, care și-a făcut-o cu mâna lui neanunțând un superior când a plecat să facă verificarea, se vede aruncat în elucidarea unui caz care îl va face să reeevalueze principiile meseriei pe care și-a ales-o și care îi va pune la grea încercare și viața personală.

Am citit cu încântare și multă curiozitate romanul polițist „1991. Prima anchetă a lui Sharko”, în primul rând pentru atmosfera anilor ’90, care îmi amintește de propria copilărie și adolescență și care nu mai are mare lucru în comun cu cea a prezentului. Să citești o poveste în care oamenii se informează din documente scrise pe hârtie, din discuții la telefon și din mersul pe teren și care își fac meseria fără să aibă nici internet și nici telefoane mobile și comunică prin fax cu iubitele… este ceva absolut fermecător. 🙂

În al doilea rând, mi-a plăcut subiectul în sine, greu de digerat, expus cu mare talent, și mi-au plăcut personajele frumos construite, consistente, deloc idealizate, ci îmbogățite și cu calități și cu defecte, ca orice persoană reală. Viața secției de poliție este aproape ca o entitate cu mai multe brațe care acționează când separat, când împreună, când urmând procedurile, când ignorându-le, orice pentru a ajunge la adevăr și a pedepsi vinovații.

Și mi-a mai plăcut și chinul la care autorul Franck Thilliez l-a supus pe bietul Sharko. Decis să facă totul după litera legii, tânărul află rapid că una e teoria pe care o înveți la școală și alte e realitatea din teren și că, uneori, ai de făcut alegeri care te costă ori liniștea personală, ori vreun principiu la care țineai… ori poate chiar viața, dacă nu ai noroc.

Iubitorilor de cărți polițiste le recomand cu căldură romanul „1991. Prima anchetă a lui Sharko” de Franck Thilliez, care se găsește pe site-ul editurii Tritonic.

Share