Au început înscrierile pentru programul de training „Transformarea meseriilor culturale”

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu INSULA 42, anunță printr-un comunicat lansarea programului de training „Transformarea meseriilor culturale”, desfășurat în perioada aprilie-noiembrie 2024.

Transformarea meseriilor culturale

Organizatorii programului „Transformarea meseriilor culturale” și propun să:

  • ofere o perspectivă comparativă macro asupra temelor majore ale politicilor publice culturale actuale și asupra provocărilor născute din dinamicile proceselor globale;
  • structureze o imagine generică limpede a arhitecturii legislative, administrative și manageriale a sistemului cultural din România;
  • observe tipurile de competențe și cunoștințe specifice care sunt necesare în sistemul culturii din România și să analizeze cum funcționează domeniile artelor și ale industriilor culturale și creative din țară;
  • dezbată subiecte legate de transformarea, în sens larg, a meseriilor culturii pe plan global și național;
  • dezvolte o cultură comună și complementară, în același timp, de subiecte și de preocupări ale operatorilor culturali (în sens larg) din București.

Cum este organizat programul „Transformarea meseriilor culturale”?

Programul „Transformarea meseriilor culturale” este organizat în 3 module distincte și se adresează creatorilor și profesioniștilor din sistemul cultural. Acesta este gândit ca o platformă de predare, interacțiune și informare profesională și își propune să faciliteze o abordare actualizată și o dezbatere critică cu privire la noile competențe necesare operatorilor culturali, într-un context în care provocările globale și naționale re-desenează modelele tradiționale de lucru.

Cele trei module ale programului includ următoarele formate de predare: ateliere, conferințe și studii de caz. Arhitectura ciclului de formare este gândită de directorul de curs Corina Șuteu, educator și expert în management și politici culturale. Sunt invitați să intervină experți, universitari, creatori, manageri și administratori din sistemul cultural din România și din alte țări europene.

Modul I: Politici culturale și lifestyle
Modul II: Arhitectura sistemului cultural în România
Modul III: Contextul artelor și al industriilor creative în România

Primele două module vor fi susținute exclusiv online, prin videoconferință, între orele 10.00 și 13.00, iar cel de-al treilea va fi offline. La finalul fiecărui modul va avea loc o sesiune de networking cu toți participanții modulului respectiv.

Cei interesați să se înscrie la Modulul I al programului „Transformarea meseriilor culturale”, care se va desfășura între 11 aprilie și 22 mai, sunt invitați să acceseze arcub.ro. Înscrierile pentru primul modul se pot face până pe 3 aprilie 2024.

Share