Festivalul Internațional Shakespeare împlinește 30 de ani. Ce au pregătit organizatorii?

Festivalul Internațional Shakespeare, ediția cu numărul 14, va avea loc anul acesta în perioada 16-26 mai. Festivalul care împlinește 30 de ani aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru.

Festivalul Internațional Shakespeare

30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți regizori de renume mondial se vor juca în șapte săli de spectacole din Craiova, în timp ce în peste 30 de spații convenționale și neconvenționale, pe străzile din cartiere, piețe și parcuri, se va simți spiritul shakespearian.

Peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, din anul 1600, prin Shakespeare Village, până in viitor, prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall.

Festivalul Internațional Shakespeare începe cu „Furtuna”

Festivalul Internațional Shakespeare va debuta joi, 16 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul „Furtuna / The Tempest”, regizat de Robert Wilson și prezentat de Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria.

Pe aceeași scenă se vor juca spectacolele: „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, produs de Naționalul craiovean, „Proiectul Furtuna / Tempest project”, în regia Peter Brook și Marie-Hélène Estienne, de la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, Franța, „Hamlet, dansul melancolicului / Hamlet, the dance of the melancholic”, un spectacol de flamenco din Sevilla, Spania, în regia lui Jesús Herrera, și, nu în ultimul rând, festivalul se va încheia pe 26 mai, cu „Hamlet, Prințul Danemarcei / Hamlet, Prince of Denmark”, în regia Robert Lepage, produs de Ex Machina în Quebec, Canada.

Ca în fiecare an, Festivalul Internațional Shakespeare este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare. Cum festivalul născut în 1994 împlinește 30 de ani, organizatorilor tradiționali li se alătură un partener nou – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București.

Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. În 2024, pentru prima dată de la înființarea festivalului, UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști: „UNATC Fringe Festival – Shakespeare unleashes students”. Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții UNATC vor da viață creațiilor lui William Shakespeare și vor recompune universul marelui dramaturg în mijlocul comunității.

Unde se găsesc biletele?

Biletele pentru spectacolele de la Sala Amza Pellea, alături de cele care vor fi jucate la Sala I.D. Sîrbu, Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Ramada Hall, Tipografia și Filarmonica Oltenia au fost puse în vânzare. Programul este disponibil, alături de bilete, pe https://www.shakespearefestival.online/, iar abonamentele se găsesc la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Share