„Zeii” și „Eroii”, mituri și legende ale Greciei Antice

Printre volumele recent apărute la Editura Meteor Press se numără și cele două din seria „Mituri și legende ale Greciei Antice”: „Zeii” și „Eroii” de Rodica Chiriacescu. Sursă de inspirație pentru mulți artiști, legendele greco-romane reprezintă o lectură utilă și plăcută atât pentru tineri, cât și pentru cititorii cu experiență.

Zeii

În ce mă privește, cele două volume,  „Zeii” și „Eroii”, mi-au plăcut în primul rând vizual, pentru că beneficiază de coperte lucioase și colorate, care atrag atenția, iar în interior, pasajele de text sunt însoțite de desene alb-negru frumos realizate.

În al doilea rând, am apreciat că autoarea a început ambele cărți cu câteva pagini explicative legate de mitologie, de principalele zeități, respectiv eroi, de felul lor de a trăi și de a lupta, dar și de dinamica relațiilor cu oamenii. În al treilea rând, conținutul este unul atent structurat, astfel încât cititorul să se descurce cu ușurință printre informații.

În „Zeii”, Rodica Chiriacescu ne duce prin poveștile acestora de la începuturile lumii, nașterea zeilor, gradele de rudenie, ierarhiile și faptele acestora. Așa aflăm sau ne reamintim că Zeus a scăpat cu viață ascuns de mama lui, deoarece Cronos, tatăl, era decis să îl mănânce ca nu cumva într-o zi să îi ia locul la domnie; că Poseidon, deși a urmărit-o pe Amfitrite până i-a devenit soție, a mai avut și aventuri „extraconjugale”; că Apollo, fiul lui Zeus și al lui Leto, s-a născut după un travaliu de… nouă zile și nouă nopți, pentru că Hera o ura pe Leto sau că Persefona a fost răpită de Hades și vrăjită, astfel că trăia jumătate de an pe pământ și jumătate pe tărâmul morților.

În „Eroii”, îi cunoaștem pe Herakles, Teseu și Perseu, dar ne delectăm și cu poveștile despre Castor și Pollux, Orfeu și Euridice sau argonauții și lâna de aur. Având calități uimitoare care îi deosebește de oamenii de rând, eroii (născuți ori din relațiile dintre zei, ori din relațiile dintre zei și muritori) sunt exemple de îndrăzneală, încredere și alte virtuți, care îi face să fie venerați la rândul lor aproape ca niște zeități.

Lectura unor astfel de cărți este utilă pentru că aceste legende nu sunt doar povești fascinante, ci pot oferi și o înțelegere profundă a valorilor, credințelor și tradițiilor unei culturi, oferindu-ne o perspectivă asupra modului în care oamenii din trecut și-au înțeles lumea și relația lor cu divinitatea și cu forțele naturii.

Putem spune că aceste mituri din „Zeii” și „Eroii” reflectă valorile și aspirațiile, dar și fricile umane care au fost transmise din generație în generație. Studiul miturilor poate să ne ajute să ne dezvoltăm empatia și să înțelegem mai bine diferite perspective culturale, pentru că multe dintre aceste legende au subtexte morale și filozofice care pot oferi lecții importante despre viață, comportament și relații interumane.

Cele două volume scris de Rodica Chiriacescu se găsesc pe site-ul editurii Meteor Press.

Share