„Moartea lui Iosif Zagor”, un documentar emoționant, deschide One World Romania

„Moartea lui Iosif Zagor”, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săptămână pe 5 și 6 aprilie în deschiderea Festivalului de film One World Romania.

Moartea lui Iosif Zagor

„Moartea lui Iosif Zagor” spune povestea videografului Iosif Zagor care își documentează ultimii patru ani de viață, singurătatea și boala, vorbind despre fricile sale de a fi evacuat forțat din trei locații diferite, unde a trăit în condiții precare la bătrânețe. Iosif Zagor și-a folosit vechea lui cameră pentru a înregistra video viața lui și a altora în locuințe sociale, însă nu și-a filmat evacuările pentru că era pur și simplu ocupat să-și ia lucrurile.

„Am regizat „Moartea lui Iosif Zagor” („Zagor’s Death”) pentru că am eșuat. Ca activist, ca cercetător sau ca om politic, am propus, împreună cu alți experți, activiști și persoane vulnerabile pe care le-am întâlnit, politici publice prin care autoritățile investesc în locuințe sociale. Media UE de locuințe sociale și accesibile este puțin sub 10%, dar în România este chiar mai mică: 1%”, spune Adi Dohotaru, regizorul filmului.

Tema principală a documentarului, locuirea, este privită prin prisma vulnerabilității, prezentând contextul problematic în care accesul la locuințe al persoanelor vulnerabile sau marginale devine din ce în ce mai greu. Totodată, filmul vorbește și despre procesele de evacuare ale acestor persoane și modurile abuzive în care acestea au loc.

Filmul este deopotrivă justiție poetică și autoreprezentare printr-o tehnică video voice a acelor oameni invizibili care nu se încadrează în imaginea dinamică a unor orașe mari și scumpe, precum Cluj-Napoca. „Moartea lui Iosif Zagor” va fi proiectat la One World Romania pe 5 și 6 aprilie de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie, și pe 6 aprilie, de la ora 15.30, la Cinema Union.

Documentarul este regizat de Adi Dohotaru, produs de Monica Lăzurean-Gorgan prin casa de producție Filmways, în co-producție cu SOS – Societate Organizată Sustenabil, co-producători Adi Dohotaru și Radu Gaciu, montat de Alexandru Popescu și realizat cu sprijinul Programului de Master de Film Documentar al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Festivalul One World Romania se desfășoară între 5 și 14 aprilie la Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Centrul Ceh București și Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului din București, iar în perioada 15 – 24 aprilie, în online.

Share