„Oaspetele misterios”, un thriller palpitant și emoționant

Nita Prose, autoarea bestsellerului „Camerista”, o readuce pe tânăra Molly Gray în atenția cititorilor în romanul „Oaspetele misterios”, tradus la Editura Litera și apărut în luna februarie a acestui an.

Oaspetele misterios

Deși nu am citit „Camerista”, e clar că autoarea stăpânește bine arta scrisului și talentul de prozator, deoarece „Oaspetele misterios” poate fi citit foarte bine și ca o carte de sine stătătoare. Faptul că Nita Prose face dese referiri la trecutele aventuri de viață ale lui Molly, ajunsă cameristă-șefă, îl readuce pe cel care a citit romanul anterior în atmosfera pe care deja o cunoaște, iar pe cititorul nou îl face să aibă o viziune mai clară asupra personajului principal.

De data aceasta, Molly se pomenește cu un nou caz misterios la hotelul unde lucrează, însă, deși intră pe lista suspecților, și mai suspectă este Lily, o tânără abia angajată din subordinea ei. Când un mare scriitor cade mort la o conferință care avea loc în hotel, după ce băuse un ceai servit de biata Lily, fata este investigată la sânge de detectiva Stark. Molly este și ea vizată, însă, fiind o fire directă, mărturisește că n-are nicio legătură cu crima, ba chiar se alătură anchetei – mai ales că are o memorie fenomenală a detaliillor care îi ajută pe polițiști.

Însă ce ține Molly sub tăcere este că îl cunoștea prea bine pe marele scriitor și că acesta era un ticălos de primă mână, care le făcuse viața grea și ei, și mai ales bunicii ei acum defuncte, tot o fostă cameristă, pe când erau în serviciul său.

Ceea ce nu spun este că nu sunt teribil de supărată că domnul Grimthorpe a murit și că, uneori, soarta are un mod ciudat de a oferi fiecăruia exact ceea ce merită. De asemenea, nu menționez legătura mea cu bărbatul din sacul pentru cadavre. Dacă am învățat ceva din „Columbo” și din experiențele mele din trecut, e că cei care i-au cunoscut pe morți când erau vii devin repede suspecți, și acesta este ultimul lucru pe care mi-l doresc acum.

„Oaspetele misterios” de Nina Prose este o carte foarte simpatică, și prin felul în care e tratat subiectul, și prin căldura și entuziasmul care răzbat dinspre autoare, dar și prin caracteristicile personajului principal. Molly, despre care înțelegem că este o persoană specială, care a avut dificultăți de adaptare încă din copilărie, este absolut adorabilă. Nu doar un om cinstit și harnic, pe care ți-ar fi drag să îl ai coleg, ci și o persoană pe care te poți baza că face ce are de făcut și că îți va și însenina ziua.

Cu felul ei tranșant de a fi, cu faptul că nu se teme să le arate oamenilor cine este cu adevărat și să le spună în față ce gândește despre orice, cu dorința de a înțelege la timp ce se întâmplă în jur – fiind cu atât mai drăgălașă când nu înțelege – fac din Molly un personaj încântător. Iar învățăturile bunicii, pe care tânăra o poartă mereu în gând și în suflet, te ajută și pe tine, cititor fiind, să îți spui că da, uneori n-ar strica să nu te mai ascunzi după deget și să spui ce vrei, și, în general, să crezi din tot sufletul că ai rația ta de lucruri bune pe acest pământ.

Pentru că mi-a plăcut tare mult „Oaspetele misterios” și pentru că m-a ținut curioasă și mi-a spus și o poveste emoționantă, vi-l recomand cu tot dragul. Și dacă o știți pe Nita Prose, și dacă nu, merită să o citiți. Cartea se găsește pe site-ul editurii Litera.

Share