„Sfârșitul poveștii”: enigmă, crimă, transformare

Cine a citit bestseller-ul „Femeia de la fereastră” se va bucura, probabil, că o altă carte scrisă de A.J. Finn a văzut lumina tiparului și a fost tradusă și la noi la Editura Litera: „Sfârșitul poveștii”. Iar cine nu a citit prima carte a acestui autor, va avea parte oricum cu acest al doilea roman al său de o lectură foaaaarte frumoasă, plină de suspans.

Sfârșitul poveștii

Sunt cărți despre care știi că îți vor plăcea imediat ce citești mica descriere pe care redactorii o plasează de obicei pe coperta 4. Mie așa mi s-a întâmplat cu „Sfârșitul poveștii” de A.J. Finn, în care am aflat că este vorba de un autor de romane polițiste, Sebastian Trapp, care, descoperind că este pe moarte, o angajează pe experta în ficțiune detectivistică Nicky Hunter să îi scrie biografia. Viața marelui autor pare să nu fi fost nicidecum una obișnuită, având în vedere că soția și fiul îi dispăruseră cu 20 de ani în urmă… și nu mai fuseseră găsiți niciodată.

O avem așadar în prim-plan pe inimoasa Nicky, care, cu firea ei senină și cu o curiozitate decentă, care nu pare să enerveze pe nimeni, inclusiv pe cei care nu sunt prea încântați de prezența ei la conacul Trapp, își croiește drum printre amintirile lui Sebastian și ale familiei sale. Fiica, Madeleine, actuala soție, Diana, plus alte câteva rude și cunoscuți, nu îi răspund, totuși, la întrebările care o macină pe Nicky: și-a ucis Sebastian fiul și fosta soție, așa cum s-a zvonit la vremea dispariției acestora? Iar dacă nu, cine a făcut-o? Care este… sfârșitul poveștii?

Odată cu istoria vieții lui Sebastian, aflăm încet-încet povestea vieții Dianei, fostă asistentă a soției dispărute, actuală stăpână a moșiei Trapp, o femeie frumoasă, inteligentă și cu un suflet mare, dar rezervată și cărând în suflet dureri de nevindecat; povestea lui Madeleine, fiica ratată și frustrată, care locuiește în casa tatălui și se zbate să îi facă pe plac în ultimele sale luni pe această lume; povestea lui Nicky, orfană, dar cu mulți prieteni, care, cât stă cazată la conac, o tot sună să o întrebe dacă marele scriitor nu a ucis-o și pe ea. 🙂

„Sfârșitul poveștii” care te lasă perplex

Ca un adevărat detectiv, Nicky sapă prin trecut și prezent, căutând cu un ochi agil adevărul, care nu se lasă dezvăluit cu ușurință. Ca orice cititor de romane cu intrigă polițistă, te străduiești să dezlegi misterul, dar nu faci decât să te afunzi și mai rău în el. Oare Sebastian să-și fi ucis fiul, care, cum aflăm, nu este un băiat ca oricare? Dar ce s-a întâmplat cu mama lui? Oare cumnata să fie criminala, pentru că a fost mereu îndrăgostită de Sebastian?

Însă când la conac se petrece o crimă, de data aceasta cu o victimă cât se poate de reală, calea spre adevăr se încâlcește și mai tare. A.J. Finn nu ne slăbește până la final, când ne dă niște lovituri de nu putem să le ducem. 😂

Mi-a plăcut foarte mult „Sfârșitul poveștii”, pentru că, deși pleacă de la o idee pe care am mai întâlnit-o, cu mistere de rezolvat la un conac de un detectiv fie el și amator, acțiunea se sucește și se răsucește în așa fel încât nu doar că te ține în priză, dar te și trimite pe piste greșite și te duce spre un final unde stai cu inima cât un purice. Chiar mă întreb, oare e vreun cititor capabil să facă lumină în toată povestea înainte ca autorul să ne servească surprinzătorul final?

Eu una nu am reușit. 😂 Am presimțit doar o parte din adevăr, fără să pot pune punctul pe „i”, pentru că un personaj este construit în așa fel încât m-a dus cu gândul spre faptul că viața lui este într-un fel în prezent ca o consecință a ceva care l-a traumatizat în trecut. Dar autorul, cum spuneam, te zăpăcește de cap în așa hal încât încât nu poți fi sigur că ai dreptate în vreun fel în ce îl privește. Ce să zic, jos pălăria în fața lui A.J. Finn, care ne-a livrat o carte minunată, despre secrete, transformare și moarte, pe care cu drag vă invit să o citiți.

Share