Kingsley Amis: „Bătrânii ticăloși”

Probabil că fiecare generație de vârstnici are particularitățile ei, în funcție și de zona în care trăiesc oamenii. Despre vârstnicii anilor ’80 din Țara Galilor, aflăm mai multe din romanul „Bătrânii ticăloși” de Kingsley Amis, carte distinsă cu Man Booker Prize.

Câtă vreme suntem tineri, ne gândim rar sau deloc la cum vom fi la bătrânețe: cu ce o să ne ocupăm timpul, cu cine o să relaționăm, care ne va fi starea de sănătate și așa mai departe. Unii îmbătrânesc înainte de vreme, uitând să mai trăiască ceea ce simt și își doresc. Alții rămân cu un spirit tânăr și agil pentru multă vreme. Unii sunt depășiți de schimbările aduse de modernitate, alții se adaptează din mers. Unii sunt cuprinși de boli care le fărâmițează bucuria fiecărei zile, alții încă „se țin bine la vârsta lor”.

Cam așa sunt și „Bătrânii ticăloși”, un grup de prieteni care își duc viața într-un orășel din Țara Galilor. Cu toții au probleme de sănătate, pe care le expun ostentativ sau le ascund cu cochetărie. Fiecare dintre ei are o rutină pe care o respectă cu strictețe, chiar dacă uneori își dă seama că asta nu prea e viață, să faci zilnic aceleași lucruri și să vezi aceiași oameni, cu care de mult nu mai comunici într-un mod plăcut. Fiecare, bărbat sau femeie, are câte un secret care îl macină sau câte un regret datând de zeci de ani. Cuplurile, deși trăiesc în aceeași casă, sunt blazate, obosite, cuprinse de vicii, separate de conflicte latente. Trăiesc din amintirile vremurilor mai bune, detestă orice schimbare, indiferent că e vorba de una arhitecturală sau de una politică.

Revenirea în oraș a soților Alun și Rhiannon Weaver, trăiți la Londra și retrași la pensie în orășelul natal, are un efect de bombă: răscolește trecutul tuturor, pune în mișcare prezentul ruginit, îndreptându-l spre un viitor mai bun, poate, pentru tânăra generație. Vechile amiciții se reînnoadă, invidiile ard mocnit, aroganța tinereții încă nu i-a părăsit pe unii, iar speranța unei șanse la iubirea adevărată încă îi mână pe alții.

În cazul unora, vine în sfârșit momentul pentru sinceritate, după o viață trăită în minciună, în cazul altora aparențele sunt păstrate cu scorțoșenie, deși fiecare dintre cei implicați știe care e adevărul. Unii își mărturisesc neputințele, slăbiciunile, părerile de rău, alții se prefac până în ultima clipă că sunt fericiți. Nimeni nu e, de fapt, fericit, poate doar cei care vin în urma lor și care se pregătesc pentru o viață diferită de a părinților.

Romanul „Bătrânii ticăloși” a apărut în colecția Strada Ficțiunii de la Editura All și poate fi găsit la preț redus cu un click AICI.

Share