23 de filme intra in competitia NexT 2013

Cea de-a 7-a editie a Festivalului International de Film NexT revine intre 10 si 14 aprilie cu o selectie a celor mai bune scurt si mediu metraje realizate in ultimii doi ani in cinematografia locala si internationala. Competitia de anul acesta, alcatuita din 23 de filme, din 16 tari, alese din cele peste 1.000 inscrise, mentine echilibrul intre estetici populare si estetici inovatoare, intre filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internationale (dar prezentate in premiera in Romania) si filme care abia incep sa fie descoperite.

Cei doi selectioneri ai Festivalului NexT, Irina Trocan si Andrei Gorzo, isi prezinta astfel selectia:
“Avem scurtmetraje care acopera toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant. Panihida de Ana-Felicia Scutelnicu e cinema etnografic puternic estetizat. Filmul britanic Noapte buna si filmul croat Sunt o femeie independenta sunt exemple stralucite de “cinema la feminin”. Filmul neo-zeelandez Schimbul de noapte e realism social de esenta tare, in timp ce, in filmul portughez Si viii plang si filmul chilian .SRT realismul social e invadat de elemente onirice si fanteziste. Avem doua filme care se indeparteaza de cotidian inspre o forma de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic à la Apichatpong Weerasethakul, si filmul american Fotoliul, care seamana cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un numar record de filme stiintifico-fantastice, printre care Kaiser & König (Germania), o distopie action, O lume mai buna (Belgia), distopie mucalit-orwelliana, un SF retro irlandez – Fata cu dadaca mecanica si un SF fashion spaniol – Marion. Filmul Palmuiala (Franta) e un kung fu porno pe care, dupa ce-l vedeti, n-aveti cum sa-l uitati, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternitatii. Selectia contine si horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce intr-un decor glam, sau Cusatoreasa, o animatie stop-motion cu un umor foarte, foarte negru.”

Juriul de anul acesta este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franta, Festival du Film Meditérranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) si Radu Jude (Romania, regizor de film).
Festivalul Intenational de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturala NexT.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial al festivalului.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.