O poveste de dragoste, Lindenfeld

Seria de evenimente KINObservator a continuat miercuri, 18 iunie, de la ora 19.30, la Sala Union (Paul Calinescu) a Cinematecii Romane cu avanpremiera celui mai recent film al regizorului Radu Gabrea, “O poveste de dragoste, Lindenfeld”, o comedie dramatica inspirata de romanul “Lindenfeld” al lui Ioan T. Morar.

Filmul incepe cu imagini documentare despre Lindenfeld, un sat de svabi din Romania parasit in prezent, documentar pe care il urmareste Ulrich Winkler (Victor Rebengiuc), un fost locuitor al satului, in prezent presedintele al unei mari companii in Frankfurt-ul anului 2005. Ullie se nascuse si traise in Lindenfeld pana in 1945, cand iubita lui Helga a fost dusa impreuna cu alti sateni in lagarele de munca din Rusia, iar el s-a ascuns si a fugit apoi in Germania.
60 de ani mai tarziu, imaginile din reportaj ii zguduie inima si memoria lui Ullie, care afla si ca este atins de Alzheimer, asa ca, impreuna cu Boris, omul sau de incredere, se duce in Lindenfeld, regasind acolo un sat darapanat si mort de multa vreme, dar si pe Helga (Victoria Cocias), scapata din lagar si revenita acasa. Desi este un film artistic, “O poveste de dragoste, Lindenfeld” are din punctul meu de vedere mai mult un aspect de documentar pe alocuri, camera intarziind pe ruinele satului, pe fiul ratacitor care isi duce pasii in vechea biserica sau in cimitir, in timp ce peste toate curge o muzica de o finete extraordinara.

Victor Rebengiuc si Victoria Cocias ii interpreteaza cu sensibilitate pe cei doi batrani reuniti, unul rasfatat de soarta, trait intr-o lume a luxului si civilizatiei, pentru care batranetea vine cu o tulburare a mintii si cu un viitor trist, altul trecut prin suferinte inimaginabile, care a reusit totusi sa-si pastreze un spirit senin, pe care incearca sa-l treaca si asupra celuilalt, a iubitului din tinerete, indulcindu-i ultimele clipe de luciditate. Partea interesanta este ca femeia din Lindenfeld chiar exista, acolo, in satul pierdut in munti, in care nu se poate ajunge decat dupa un drum de doua ore cu tractorul, drum pe care actrita Victoria Cocias l-a parcurs inainte de filmari.

Un rol scurt, dar de efect, a avut Mircea Diaconu, care l-a interpretat cu entuziasm si umor pe falsul primar al Lindenfeldului, angajat sa il convinga pe Ullie ca satul este inca viu si pulseaza de tineretea locuitorilor (si ei actori angajati). O alta partitura meteorica a avut si Ion Caramitru, medicul hatru care il anunta pe Ullie ca e sanatos tun, doar ca va incepe sa uite tot mai mult si ca, in cele din urma va avea nevoie sa fie pus sub tutela – ceea ce pe batran nu-l coafeaza deloc, mai ales ca fiul sau adoptiv abia asteapta sa-i inhate averea.

Mai multe despre personajele filmului “O poveste de dragoste, Lindenfeld” va spun actrita principala, regizorul si unul dintre actorii secundari (Victoria Cocias, Radu Gabrea, Mircea Diaconu). Filmul a intrat in cinematografele din Romania pe 20 iunie, iar programul proiectiilor poate fi consultat AICI.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *